Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 13.02.2022. 12:00

Krofne u Europi imaju dugu povijest - kako ih napraviti?

Iako ih ima za kupiti na svakom koraku, tijekom cijele godine, mnogi će reći kako domaće, svježe napravljene krofne nemaju konkurenciju. Za njihovu izradu potrebno je i umijeće i strpljenje

Foto: Depositphotos/maddas
  • 2.076
  • 57
  • 0

Slastica koju najčešće vežemo uz vrijeme poklada su krofne, krafne ili pokladnice. U našoj zemlji, posebno kontinentalnom dijelu, imaju dugu tradiciju. Osim za poklade, u Slavoniji se one, primjerice, prave i u vrijeme svinjokolje, kada se prže na svinjskoj masti te pune pekmezom od šljiva. 

Duga povijest

U Europi njihova povijest seže čak od 18. stoljeća, točnije 1756. godine. Prema legendi, izmislio ih je berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljem Fridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost poljskog kuhara. Kao zahvalu napravio je prve krofne od dizanog tijesta. Bile su u obliku topovske kugle, a budući da nije imao pećnicu, ispekao ih je na otvorenoj vatri u posudi s vrućom masti. U Njemačkoj se one stoga zovu i berlinske krofne, odnosno berlineri

Osim u ovoj zemlji, krapfen se prave i u Austriji, Poljskoj gdje se zovu paczki, Ukrajini pampushky, Češkoj kobliha, u Mađarskoj bécsi fánk, a u Bugarskoj su to ponichki. U Portugalu su to bola de Berlim, a u Italiji bomboloni te uglavnom predstavljaju slasticu koja se ljeti jede na plaži. Sigurno ste barem jednom čuli I na nekoj od domaćih plaža prodavače koji ih uz uzvike "bomboloni" donose i prodaju.

Prave se diljem svijeta (Foto: Depositphotos/bpm82)

Gotovo svaka europska država ima svoju verziju i svoj naziv. No, izrađuju se one i u drugim dijelovima svijeta pa tako u Izraelu za Hanuku peku sufganiyah, a popularne su i u Latinskoj Americi te SAD-u gdje su, sjetimo se samo mnogih američkih filmova, omiljena poslastica policajaca. 

Domaće nemaju konkurenciju

Iako ih ima za kupiti na svakom koraku, tijekom cijele godine, mnogi će reći kako domaće, svježe napravljene krofne nemaju konkurenciju. 

Za njihovu izradu potrebno je i umijeće i strpljenje. Pa ako ih pravite prvi puta, strogo se držite uputa. Osobno sam ih pravila po ovom receptu, od kojega se dobije oko 30 krofni. 

Sastojci: 
2 jaja
3 dcl mlijeka
100 g margarina
20 g svježeg kvasca
3 žlice šećera
1 žličica soli
2 žlice rakije (ili ruma)
naribana korica limuna
650-700 g brašna
ulje ili svinjska mast za prženje
šećer u prahu za posipanje

Prostorija u kojoj ćete ih praviti neka bude topla, a i dajte si dovoljno vremena. 

Priprema i izrada

Prvo u malo mlakog mlijeka razumitete kvasac sa žličicom šećera i žličicom brašna te ostavite na toplom da "nadođe", odnosno naraste i zapjeni se. 

Razmutite jaja, šećer, sol i rastopoljeni margarin te pomiješajte s nadošlim kvascem, rakijom i koricom limuna. Kada se sastojci sjedine, dodajte nekoliko žlica brašna te promiješajte. Sipajte malo mlijeka i tim tempom dodavajte naizmjenično i postepeno brašno i mlijeko kako biste dobili glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu

Kada ste ga dobro umijesili, tijesto prekrijte krpom, ostavite na toplom i čekajte da se udvostruči. Nakon toga ga premijesite, povlačeći rukama prema gore. Nipošto ga nemojte lupati i grubo mijesiti. Ostavite ga da još jednom naraste. 

Tada ga istresite na pobrašnjenu površinu, premijesite i pustite da se odmara 15-ak minuta. Razvaljajte ga na debljinu 1 cm i režite modlom promjera 8 cm. Ako nemate modlu, poslužit će i čaša. Prije nego režete, modlu uvaljajte u brašno, kako se tijesto ne bi lijepilo za nju. Kada ste ih izrezali, pustite da rastu 10 minuta. Nakon toga ih okrenite na površini i ostavite da rastu dodatnih 10 minuta. Svaka od ovih faza je važna da biste dobili pahuljaste, prozračne krofne. 

Ostatke tijesta ispržite kao uštipke (Foto: Depositphotos/tastyfood)

U dublju posudu sipajte ulje te ga zagrijte. Pazite da se previše ne zagrije, da ne krene gorjeti jer će tada krofne biti izvana pretamne, a iznutra nedovoljno pečene. 

Kada je ulje dovoljno zagrijano, u njega stavljajte krofne tako da njihov gornji dio stavite da se prži prvi. Tada poklopite posudu poklopcem. Tijekom prženja, one će rasti i poprimati željenu boju. Kada su dovoljno narasle i dobile boju, okrenite ih pomoću dvije vilice ili kuhače te pržite i na drugoj strani. Tada nije potrebno poklopiti posudu.

Pazite da se preprže (Foto: Depositphotos/Robson90)

Izvadite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće. 

Kada se ohlade, pomoću šprice za punjenje utisnite pekmez u krofne te ih pospite šećerom u prahu. 

Osim punjenja, pekmez možete staviti na njihov vrh. 

Bijela crta ili ne?

Svi znamo za raspravu o tome trebaju li krofne imati bijelu crtu po sredini. Neki će reći da samo prave imaju ovu crtu za koju se u Slavoniji kaže "rajnfl", dok će biti i onih koji tvrde da u tom slučaju nisu dobro pečene. No, ako je tijesto bilo dobro umiješeno, dovoljno se dizalo, a ulje zagrijano kako treba, pojavit će se i crta, a krofne neće biti prijesne. 

Voljeli bismo znati kako ih vi pravite. Svoje recepte, savjete i fotografije postavite na našu društvenu mrežu KLUB
 


Tagovi

Krofne Krafne Pokladnice Recept Poklade Povijest Tradicijska kuhinja Bijela crta Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]