Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessov rekord
  • 10.11.2021. 18:00

Krumpir težak gotovo osam kilograma ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda?

Nakon što su krajem kolovoza farmeri s Novog Zelanda iskopali gomolj težak 7,9 kg, on je ubrzo postao slavan. Dali su mu ime Doug i od njega žele napraviti votku.

Foto: Depositphotos/vitold78 (ilustracija)
  • 1.620
  • 103
  • 0

Bračni par s Novog Zelanda uskoro očekuje službenu potvrdu da je krumpir iz njihovog vrta najveći na svijetu. Naime, Colin i Donna Craig-Brown plijevili su korov u svome vrtu, a na jednom je Colinova motika udarila o nešto ogromno tik ispod površine tla, piše Daily Mail.

On je isprva mislio da je riječ o nekoj čudnoj izraslini, no nakon što je gomolj izvadio iz zemlje, zagrebao vilicom i okusio ga, shvatio je da riječ o krumpiru. Nazvali su ga Doug, a trenutno čekaju službenu potvrdu o njegovom upisu u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Nismo mogli vjerovati. Bio je ogroman i ružan", opisala je Donna. Kada je par odnio gomolj u garažu i stavio ga na vagu, težio je nevjerojatnih 7,9 kilograma.

Nakon što su 30. kolovoza iskopali ovaj krumpir, on je postao vrlo slavan. Ovi su farmeri čak izradili i mala kolica na kojima ga mogu vući. "Stavili smo mu šešir i vodili u šetnju, a to smo objavili na Facebook-u", rekao je Colin dodavši da je nevjerojatno što sve ljude zabavlja.

Što se tiče savjeta za vrtlarenje, ovi uzgajivači kažu da nema nikakvih tajni. U tlo dodaju kravlji gnoj i malčiraju slamom. U tom su dijelu vrta uzgajali krastavce, ondje dugo nisu sadili krumpir pa vjeruju da je riječ o samonikloj biljci koja je rasla nekoliko godina na tom mjestu.

Kažu da im je bilo teško sačuvati ga jer je počeo truliti i gubiti na težini. Stoga su ga spremili u zamrzivač. No, Colin je i pivar amater, pa se nada da će krumpir jednog dana pretvoriti u votku.

Trenutno najteži gomolj ovoga povrća dolazi iz Velike Britanije, a u Guinnessovoj knjizi je upisano da teži nešto manje od pet kilograma.

Kako su se "igrali" s Dougom prije nego je završio u zamrzivaču, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Guinnessov rekord Krumpir Novi Zeland Svjetski rekord Najveći krumpir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]