Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni video
  • 07.01.2023. 18:00

Lažni savjeti o uzgoju voća, povrća i drugog bilja

Društvene mreže i video platforme su pune savjeta iz raznih sektora. Posebno je puno lažnih uputa za razmnožavanje biljaka

Foto: YouTube/Printscreen
  • 3.480
  • 211
  • 0

Na društvenim mrežama i video platformama možemo pronaći mnoštvo lažnih savjeta o razmnožavanju biljaka. YouTube nije izuzetak. Kada znate barem osnovu cvjetanja, formiranja plodova i sjemena neki video uradci će vam biti smiješni, ali i zanimljivi za proučavanje nevjerojatnih ideja njihovih autora.

Sigurno ste se već susretali s ovakvim savjetima i imate svoje "favorite", a ovo su primjeri koja se odnose na povrće, voće, ali druge biljne vrste.

Kroz kadrove ćemo vidjeti što je to lažno u metodama koje plasiraju.

Jabuka na banani

Video kojeg je pogledalo preko 350.000 posjetitelja prikazuje nevjerojatnu lažnu tehniku razmnožavanja jabuke. U čaši vode razmuti se manja količina gela aloe vere i dodaju komadi banane.

Na čašu se postavlja plod jabuke i prekriva plastičnom bocom. Napisano je da nakon 21 dan treba skinuti bocu, a na plodu se vide listovi "mlade biljke". U daljnjem gledanju prikazuje se "korijen" na donjem dijelu, a u čaši možete vidjeti komade banane koji su ostali svježi.

Sadnja ploda ptlidžana

Video growing eggplant tree from eggplant počinje snimkom ploda patlidžana u posudi i ima nekoliko tisuća pregleda. Osnovno što znamo o ovoj povrtnici je da razvija veliku biljku na kojoj se razvijaju cvjetovi čijom oplodnjom nastaju plodovi. Unutar njih se nalaze sjemenke koje sijemo za sljedeće sezone.

Proizvodnja rasada patlidžana: Sjetva kreće krajem veljače i traje do travnja

U nastavku čovjek reže dio drške ploda, a dio koji je ostao namače u gel lista aloa vere. Zatim u oguljenu manju glavicu crvenog luka zabada dršku i sadi u zemlju. Sve obilno zalije vodom, a onda pokrije plastičnom bocom kako bi se stvorila mikroklima u kojoj vlada povećana vlažnost i temperatura.

Snimka pokazuje da je nakon 15 dana skinuta boca, a razvio se list. Primijetit ćete da je plod patlidžana potpuno nepromijenjen. U realnim uvjetima je nemoguće da bi se on tako očuvao tijekom dva tjedna, a posebno u uvjetimaa povišene vlage i temperature. Još jedna zanimljivost je list koji je navodno formiran iz drške ploda. Međutim, to je nemoguće, jer svi znamo da na dršci nema vegetativnih pupoljaka iz kojih bi moglo doći do razvoja novih zelenih organa. Vidljiv je i pupoljak u pazuhu lista.

Korijen koji se pokazuje je bijel, a deblje žile bez račvanja su prisutne kod većine lažnih videa. Uglavnom se radi o korijenu trava kojeg posebnim ljepilom zalijepe za dršku. Svi koji su uzgajali presadnice povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja i voća znaju da mlade biljke imaju nježno korijenje i vrlo tanke žile.

Lažno razmnožavanje vinove loze

Ovo je video napravljen na osnovi slične tehnike i ima oko 200.000 pregleda. U njemu možete vidjeti da se Youtuber potrudio prikazati puno dodataka, od upotrebe paste za zube, aloe vere, luka, gnojiva.

Nakon 30 dana ukorijenjivanja vidjet ćete navodnu mladu biljku. Glavica luka je nestala, ali je polovica bobice ostala neoštećena. Jasno se vidi da je riječ o grančici razvijene bljke. Ne postoje kotiledoni listići koji se prvi razviju prilikom nicanja iz sjemena.

Ovo su samo neki primjeri u moru lažnih savjeta. Ne budite naivni i ne pokušavajte ništa slično kod kuće jer biste se mogli itekako razočarati. 


Tagovi

Razmnožavanje biljaka Sjetva sjemena Lažni savjeti Poljoprivredni savjeti Lažni video Razmnožavanje jabuke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić