Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba ptica
  • 12.10.2020. 11:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tešanj

Ljubav i trud uzgajivača, održavaju izložbe sitnih životinja

Više od 15 uzgajivača sitnih životinja iz okolnih gradova, na jednom mjestu imali su priliku razmjenjivati i prodavati životinje koje su u njihovom vlasništvu, te dogovarati saradnju i nove ideje između udruženja.

Foto: Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, "Tešanj"
  • 222
  • 7
  • 0

Topao jesenji dan, okupan suncem, bez daška vjetra pružio je idealne uvjete za organizaciju izložbeno prodajne berze sitnih životinja, u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Salih Šahinović", na platou ispred gradske sportske dvorane u Visokom.

Više od 15 uzgajivača sitnih životinja iz Zenice, Kiseljaka, Sarajeva, Ilijaša, Tešnja i Visokog na jednom mjestu imali su priliku razmjenjivati i prodavati životinje koje su u njihovom vlasništvu, te dogovarati saradnju i nove ideje u okviru udruženja. Živopisna izložba privukla je veliki broj građana, a posebnu radost izazvala je kod djece kojoj su veliko zadovoljstvo priredili raznovrsni i raznobojni golubovi.

I gosti i organizatori zadovoljni odzivom

Primarno najveći broj izložbenog prostora popunjavale su različite rase golubova poput Sarajevskog prevrtača, Budimpeštanskog visokoletača, Pismonoše, Engleskog tiplera, Orijentalnog prevrtača, Lepezana i brojnih drugih. Gosti iz drugih gradova, zadovoljni organizacijom i druženjem složni su u jednom - individualni trud, rad kroz udruženja i ljubav prema pticama još uvijek održavaju organizovanja berzi sitnih životinja i peradi.

Najmlađi su najviše uživali u manifestaciji

Obilazeći izložbena mjesta, u društvu Hasana Aliomerovića ispred Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Salih Šahinović" u ovom gradu, Hasan potvrđuje značaj i rad ljubitelja peradi: "Inače, ovo Udruženje ima za cilj druženje, razmjenu znanja i iskustva, upoznavanje zajedničkih interesa, kao i uzgoj i zaštitu životinja. Zadovoljni smo odzivom, ova današnja prodajna izložba bila je prilika za promociju i prodaju sitnih životinja. I dok su odrasli trgovali, veliki broj mališana koji su se također pojavili na ovoj manifestaciji, uživali su u životinjama koje su danas bile izložene i predstavljene u Visokom".

Tešanj ove godine zasijao zlatom

Na nedavno održanoj Skupštini saveza BiH, Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, "Tešanj" je petnaestu (15) godinu zaredom proglašeno za najuspješnije udruženje u ovom Savezu. Pored toga, važi i za organizaciju sa najuspješnijom golubarskom, peradarskom i kunićarskom sekcijom a uzgajivači Adnan Hadžimehić i Elmedin Karabegović, kao najuspješniji peradar i kunićar dok je Edin Jabandžić izabran za najboljeg odgajivača Dubičkog prevrtača.

Rasni golub: Hercegovački prugasti roler

Protekli vikend bio je u znaku smotre sitnih životinja. Jesenje berze odlično su i ovog puta organizovala Udruženja u Visokom i Prijedoru. Inače na manifestacijama ovog tipa, pored izložbe ptica, golubova i ukrasne peradi, redovno se pojavljuju i ljubitelji kunića i akvarijskih ribica.


Tagovi

Izložba ptica Izložba sitnih životinja Berza peradi Rase golubova Hasan Aliomerović Jesenja berza Ukrasna perad Kunićarska sekcija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.