Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruška gora
  • 09.04.2017. 21:00

"Lovci" na tartufe

Tartufari ovu "zlatnu gljivu" traže oko bele topole, kestena, lešnika i hrasta. Zarada može da bude od 3.000 do 30.000 evra, ali Srbija gubi milione zbog crnog tržišta.

  • 2.392
  • 107
  • 0

Prvi deo sezone potrage za tartufima se bliži kraju, ali se u junu očekuje nastavak. Tim povodom na Fruškoj gori okupi se veliki broj "lovaca", koji ovu podzemnu gjivu traže oko bele topole, kestena, lešnika i hrasta. Tragača je sve više i u drugim delovima Srbije.

Tartufari, njih oko 5.000, mogu se videti u Sremu, Mačvi, na Deliblatskoj peščari. Ima ih i na Kosmaju, Oplencu, Rudniku, kao i oko reka Bosut i Lug. I na drugim mestima tragaju za "zlatnom gljivom".

Crni tartuf se plaća 50 evra za kilogram, dok beli tartuf može da košta i nekoliko hiljada evra po kilogramu.

Gljivar Vladan Nastić rekao je za Blic da kod nas zarada može da bude od 3.000 do 30.000 evra, ali da Srbija gubi milione zbog crnog tržišta. U susednoj Hrvatskoj postoje dozvole za traženje tartufa, koje koštaju 100 evra i važe za tačno određena područja.

Foto:Scott Darbey / Flickr


Izvori

Blic


Tagovi

Tartufi Vladan Nastić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P