Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naj-akcija
  • 23.01.2022. 10:30
  • Šibensko-kninska, Drniš

Mali Drnišani imaju Naj-akciju 2021: Sijemo i sadimo, novi život gradimo

Učenici OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša, i područnih škola u Oklaju, Drinovcima, Siveriću i Gradcu, sijali su i sadili povrtne kulture, brinuli o biljkama, pratili njihov rast i razvoj. Nastavljaju u proljeće.

Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru
  • 1.467
  • 29
  • 0

Projekt "Sijemo i sadimo, novi život gradimo" koji provodi Osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša, zajedno sa svojim područnim školama u Oklaju, Drinovcima, Siveriću i Gradcu, a pod vodstvom Učeničke zadruge Smrika i voditeljicom Anitom Cotom dobio je pohvalu Društva Naša djeca za Naj-akciju u 2021. godini.

Naime, njegov glavni cilj je potaknuti učenike na razmišljanja o održivom razvoju i životu na zemlji u novo doba urbane hortikulture. Djeca su sijala i sadila povrtne kulture, brinula se o biljkama, pratila njihov rast i razvoj, a kroz takve radionice su stekla odgovornost i izgradila kvalitetnije međusobne odnose.

Kako ističe voditeljica projekta ujedno i knjižničarka te škole, Covid-19 im je malo otežao planove jer su ostajali doma, ali su sve uspješno izveli.

Iskustvo poželjno za svaku generaciju

"Nastavit ćemo to i dalje na proljeće pa ćemo vidjeti razliku uvjeta ovisno o godišnjem dobu", istaknula je Cota rekavši da bi takvo iskustvo trebalo omogućiti svakoj generaciji učenika usmjerivši im pažnju na proizvodnju povrća i voća.

U planu je izrada edukativne brošure "Divlje jestivo voće: prikupljanje darova prirode bez štete" u cilju očuvanja starih sorti voća iz naših krajeva poput oskoruše, kupine, drinine, trnine, praske, smokve, žižule, murve, šipka, vinike, dunje i slično.

"Proljetno sijanje i sađenje ćemo ponoviti u razredima koji budu zainteresirani, a u nekoliko trećih i četvrtih razreda smo krenuli s istraživanjem divljeg jestivog voća kako bismo negdje do Uskrsa uspjeli realizirati brošuru“, zaključila je Cota.

Kratki video o naj-akciji pogledajte ovdje


Tagovi

Drniš Anita Cota Škola Djeca Naj-akcija Urbana hortikultura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]