Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trošarine
  • 26.01.2022. 14:45

Mali ste proizvođač rakije? Nema više plaćanja trošarina

Do ove je odluke došlo nakon što je na snazi čak devet godina bilo plaćanje paušala.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
  • 4.986
  • 578
  • 1

Plaćanje trošarine za vlasnike/korisnike kotlova, odnosno male proizvođače jakog alkoholnog pića ukinuto je s 1. siječnja ove godine, objavila je Carinska uprava Ministarstva financija.

Kako stoji u izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama (NN br.144/2021), mali proizvođači jakog alkoholnog pića nemaju obvezu uplatiti trošarinu za 2021. godinu i za naredne godine ukoliko proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića od voća godišnje po kućanstvu.

Do ove je odluke došlo nakon što je na snazi čak devet godina bilo plaćanje paušala u iznosu od 100 kn za kotao kapaciteta 100 litara, a za kotlove većeg volumena 200 kuna. Trošarinski obveznici nisu bili samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. 

Međutim, proizvođači i dalje moraju platiti trošarinu za svaku litru prijeđene neoporezive količine od 20 litara čistog alkohola, registrirati kotao i podnijeti godišnju izjavu.

Pečete rakiju za vlastite potrebe? Male proizvođače oslobađa se plaćanja trošarina

Naime, Carinska uprava će, a što je novina koja proizlazi iz EU trošarinskog zakonodavstva, na zahtjev malog samostalnog proizvođača sa sjedištem u Republici Hrvatskoj izdavati jedinstvenu godišnju potvrdu kojom se potvrđuje godišnja proizvodnja i usklađenost s propisanim kriterijima. 


Tagovi

Rakija Trošarine Mali proizvođači Carinska uprava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.