Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanske prepelice
  • 19.02.2021. 13:05
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Mini farma japanskih prepelica izuzetno uspješna - jaja se rasprodaju za par sati

Imunitet japanskih prepelica izuzetno je jak pa one veoma rijetko obolijevaju. Upravo iz tog razloga i njihova jaja se smatraju vrlo ljekovitim.

Foto: Gordana Vila
  • 987
  • 31
  • 0

Za vrijeme pandemije virusa korona, u cilju očuvanja zdravlja intenzivno se koriste sve vrste vitamina i preparata za ojačavanje imuniteta. Tako je enormno porasla i prodaja jaja japanskih prepelica, koja se smatraju kao izuzetno ljekovita i super hrana.

To potvrđuje i prijedorski uzgajivač ovih životinja, Mladen Goronjić, koji kaže da je u vrijeme postojeće situacije sa Covid-19 virusom utrostručena njihova prodaja. 

Niti manje ptice ni sitnijeg, a korisnijeg jajeta - rekli bi proizvođači za te sićušne, šarene ptice i njihova jaja. Naš sagovornik ima oko stotinu japanskih prepelica koje dnevno izlegu oko 60 jaja. I baš ta pjegava jaja, neobičnog izgleda, jedna su od najcjenjenijih na trpezi jer osim što su ukusna, smatraju se i za najljekovitija

Veliko interesovanje širom BiH

Ovo nije nikakav čudotvorni lijek, ali su izuzetno blagotvorna u prevenciji brojnih bolesti. Uzgajivači prepelica kažu da njihova jaja značajno pomažu i prilikom oporavka od virusa korona. 

"Traže ih mnogi pa je bilo i onih koji su se oporavljali od najtežeg oblika korona virusa. Kada su pušteni na kućno liječenje, tada su koristili i ova jaja jer su čuli da su djelotvorna i bilo im je prilično bolje jer prije svega popravljaju krvnu sliku", kaže Goronjić za Agroklub, naglašavajući da sadrže pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i desetostruko više vitamina B kompleksa u odnosu na ona od običnih kokoški.

A upravo u vrijeme kada najviše moramo čuvati zdravlje, naš sagovornik sva proizvedena jaja proda za svega nekoliko sati. 

Zadovoljan rezultatima koje postiže

"Potražnja je izuzetno velika. Da imam i mnogo veći broj japanskih prepelica, odnosno veću količinu jaja, siguran sam da bih sve uspio da prodam. Međutim, za sada nisam povećavao njihov broj, ali nisam ni dizao cijenu. Već nekoliko godina cijena jajeta po komadu je trideset pfeninga", objašnjava on.

Interesovanja za jaja visoke biološke vrijednosti kod ovog proizvođača i velikog zaljubljenika u životinje, pokazuju kupci iz svih krajeva zemlje.

"Glavna ishrana mojih prepelica je koncentrat za kokoši nosilice, uz dodatke raznih žitarica, rendanog voća i mljevenih sjemenki. U vodu je poželjno da se jednom u mjesec dana doda domaće jabukovo sirće", savjetuje on.

Mogu ih konzumirati i životinje

Imunitet japanskih prepelica izuzetno je jak pa one veoma rijetko obolijevaju. Upravo iz tog razloga i njihova jaja se smatraju vrlo ljekovitim i djelotvornim kao dodatak ishrani tokom liječenja brojnih oboljenja

Posebno su značajna za krvotok, jetru, želudac, bubrege i mozak. Osim toga, povoljno djeluju i na metabolizam, jačaju kondiciju i ukupan imunitet organizma.

Isplativ uzgoj ovih neobičnih ptica

"Jaja japanske prepelice mogu se koristiti u svakom obliku - kao kuvana i pečena, ali kao lijek se isključivo upotrebljavaju svježa. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlijekom ili sokom, zavisno od želje", kaže Goronjić.

Toliko su ljekovita da se čak daju i životinjama, kojima su potrebni dodatni vitamin, kao na primjer psima koji se takmiče na izložbama ili trkačkim konjima, kako bi bili brži i snažniji. 


Fotoprilog


Tagovi

Japanske prepelice Prepeličja jaja Mladen Goronjić Uzgajivači prepelica Ljekovito dejstvo Jačaju imunitet Dodatni vitamin


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.