Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 28.11.2022. 15:00

Mušmule berite poslije prvog mraza: Čaj od plodova liječi impotenciju i djeluje protuupalno?

Mušmula se od davnina primjenjuje u narodnoj medicini zbog svog protuupalnog, antivirusnog i antibakterijskog djelovanja.

Foto: Depositphotos/SonSam
  • 3.527
  • 292
  • 0

Mušmula ili divlja kruškica Mespilus germanica vodi porijeklo iz jugoistočne Azije. Rimljani su ju donijeli u srednju i južnu Europu gdje se odlično prilagodila. Pripada porodici ruža i srodnik je jabuke. Otpornija je na štetnike i bolesti od drugih jabučastih vrsta.

Stablo dostiže visinu od 4 do 8 metara. Ima snažan i razgranat korijenov sustav i široku krošnju. Cvijet je sličan cvijetu jabuke, ali su latice veće. Cvjeta kasno i tako izbjegne kasne proljetne mrazove. Samooplodna je vrsta i nisu joj potrebni oprašivači. Nezreli plodovi su tvrdi i gorki, jer sadrže puno tanina. Dobro uspijeva na svim tipovima zemljišta, ali je važno da je dobro drenirano.

Beru se mekani, prezreli plodovi

Najbolje je s berbom pričekati i pustiti da prođe prvi mraz. Tek tada plodovi će postati mekani, slatki i spremni za berbu. Mogu se ubrati i nezreli. Takve stavimo u zamrzivač na jedan dan kako bi se pokrenuli procesi dozrijevanja.

U 100 g plodova ima 47 kcal. Zreli su bogati vitaminima A, C, B kompleksom, željezom, kalcijem, kalijem, selenom, cinkom, fosforom. Sadrže šećere i organske kiseline, puno ugljikohidrata i vlakana.

Ljekovita svojstva

Mušmula se od davnina primjenjuju u narodnoj medicini zbog svog protuupalnog, antivirusnog i antibakterijskog djelovanja. Izuzetno pozitivno djelovanje ima kada su u pitanju problemi i upale probavnih organa, za liječenje bronhitisa, kod problema s gihtom i bubrežnim kamencem. Mogu se koristiti listovi, plodovi i kora.

Čajevi od mušmule

Čaj od listova pomaže kod virusa, infekcija i za snižavanje temperature, dok čaj od zrelih plodova liječi rane u ustima, zaustavlja krvarenje desni, djeluje na afte, osvježava dah i liječi impotenciju. Priprema se od dva ploda koja narežemo na manje komade, ali nemojte rezati sjemenke. Prelijemo ih vrelom vodom, poklopimo i ostavimo najmanje 1 h. Procijedimo i pijemo tri puta po šalicu tijekom dana. Može se dodati malo meda i soka od limuna.

Pričekajte dok ih ne "ofuri" mraz (Foto: S.Dovečer)

Od cvjetova se priprema ukusan čaj koji služi za jačanje probavnih organa. Oni se beru i suše na prozračnom mjestu.

Konzumacija mušmula pomaže trudnicama da se riješe mučnine i održavaju ravnotežu vitamina i minerala. Potreban je oprez i ne treba pretjerivati u konzumaciji, jer može izazvati alergiju. Ne preporučuje se osobama s probavnim smetnjama i dijabetičarama tip 1.

Našla je primjenu u kozmetici, jer se od nje prave učinkovite maske, kreme i losioni koji pomažu u borbi s aknama, zatežu i posvjetljuju kožu, doprinose oporavku noktiju i kose.

Ukusna zimnica

Od njih se pripremaju kompoti, džemovi, želei, sokovi, deserti, likeri i rakija.

Osim što je ukusan, liker od mušmule je i ljekovit. Priprema se od: 500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda i1 l vinjaka s 40 posto alkohola.

Plodovi se operu, odrežemo im peteljke i stavimo u teglu. Prokuhamo vodu i šećer ili med. To prelijemo preko mušmula i dolijemo vinjak. Sve promiješamo i dobro zatvorimo teglu. Ostavimo da odleži dva tjedna uz povremeno mućkanje, a zatim se tekućina procijedi i ulije u staklene boce koje začepimo. Liker se čuva na hladnom mjestu.

Kako napraviti ljekovitu medicu? Predlažemo tri recepta

Za džem će biti potrebno 1,2 kg mušmula, 1,5 kg šećera ili 1 kg meda i 7,5 dcl vode.

Prokuhana voda i šećer ili med dodaju se očišćenim i opranim mušmulama i kuha se oko 50 minuta uz neprestano miješanje. Vruća masa se presipa u sterilizirane teglice koje zatvorimo.


Povezana biljna vrsta

Mušmula

Mušmula

Sinonim: Divlja kruškica | Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Mušmula Divlja kruškica Mespilus germanica Džem Čaj od mušmule Liker od mušmule Narodna medicina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.