Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pasa
  • 14.07.2018. 16:30

Najčešće zarazne bolesti kod pasa

Prepoznajte zarazne bolesti na vrijeme, kako ne bi bile opasne po život vašeg ljubimca.

Foto: Pixabay / dife88     
  • 13.257
  • 59
  • 0

Baš kao i ljudi, i psi se razbolijevaju od raznih zaraznih bolesti. Ovo je mini vodič kako prepoznati da je vaš pas bolestan, koji su simptomi i kako ih liječiti. Govorit ćemo o zaraznim bolestima, koje mogu biti opasne po život, ako se ne liječe na vrijeme.

Štenećak

Jedna od najučestalijih bolesti štenaca i mladih pasa, ali i jedna od najtežih zaraznih bolesti je štenećak. Javlja se u više oblika, a simptomi su: visoka temperatura (do 41°C), oči su crvene kao i sluzokoža, iz nosa curi iscjedak, prvo vodnjikav, a zatim gust i ljepljiv. Pas počinje kašljati, a iscjedak iz nosa postaje zelenkast. Nakon ovih simptoma, poslije nekoliko dana počinje se javljati uporni proljev i povraćanje.

Ako vlasnik ne primijeti, psi mogu bolovati od štenećaka dosta dugo, ali u tim slučajevima smrtnost psa je vrlo velika. Ako se bolest otkrije na vrijeme, postoje šanse za ozdravljenjem.

Preventiva je cijepljenje psa svake godine peterovalentnim cjepivom protiv zaraznih bolesti koje je jeftinije od liječenja psa. Treba cijepiti i stare i mlade pse. Ova bolest se ne prenosi na ljude.

Tetanus

Kod pasa bolest izaziva bakterija koja u tijelu životinje stvara otrove koji oštećuju živčano tkivo, pa s tim stvaraju jak grč mišića. Ova opasna bakterija u organizam ulazi kroz ranu na tijelu, koja se brzo zatvara. Najčešće ulazno mjesto bakterije je kratkotrajna duboka rana na mjestu gdje je bio mliječni zub. Bakterija se nalazi najčešće u konjskoj balegi, ali i svuda oko nas, jer bakterije u prirodi mogu živjeti i do 10 godina. Zbog toga se smatra da je ova bakterija vrlo opasna, jer pas često stavlja u usta razne predmete, koji su pomiješani sa zemljom, zaprljane predmete koje nađe i tako se zarazi. 

Ako je pas obolio, dolazi do otežanog kretanja, otežanog i plitkog disanja, otežanog uzimanja i gutanja hrane i vode. Kod psa se javlja i karakterističan izraz lica, pa se često čini kako se pas smije. Usta su zatvorena i razvučena, oči nakošene, uši tvrdo ukrućene i visoko postavljene. Bolest traje dva do tri tjedna, a pas može uginuti uslijed gušenja. Ipak, događa se i da je bolest blaže prirode, a čak može i proći bez intervencije veterinara.

Leptospiroza

Još jedna zarazna bolest za psa, čiji su prirodni nositelji glodavci. Leptospiroza se prenosi preko urina zaražene životinje. Psi koji njuškaju mirisne poruke, imaju veće šanse da se zaraze leptospirozom. Prvi znakovi bolesti su visoka tjelesna temperatura, pokunjenost psa, pojačana potreba za vodom, proljev, povraćanje, promjene na sluznicama usta i ždrijela.

Ako uzročnik bolesti dospije u bubrege, dolazi do uništavanja funkcije bubrega, odnosno ciroze. Rezultat je uremija sa smrtnim ishodom. Međutim, ako se bolest klinički manifestira, uspješno se liječi specifičnim antibioticima. Ovo je bakterijska zarazna bolest koja se može prenijeti i na čovjeka.

Zarazna parvovirusna upala želuca i crijeva

Ovu bolest izaziva virus. Obično se javlja kod mladih pasa, pa čak i kod štenadi, koji još uvijek sisaju. Također, javlja se i kod odraslih pasa.

Klinička slika je lako prepoznatljiva: javlja se učestalo povraćanje, jak proljev, temperatura je povišena prvih nekoliko dana. Nakon toga, temperature pada ispod normale, te pas pada u šok, a čak i u nesvijest. Ako se bolest razvila, često dolazi do gubitka tekućine i upale srčanog mišića, koje dovodi do smrti mladih pasa.

Ako se krene na vrijeme s liječenjem, ono je jednostavno, a bolestan pas bi trebao boraviti u toploj, suhoj i čistoj prostoriji.


Tagovi

Štenećak Tetanus Leptospiroza Zarazna parvovirusna upala želuca i crijeva Zarazne bolesti pasa Simptomi Liječenje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]