Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 02.01.2023. 15:00

Narodna medicina: 10 savjeta kako sniziti tjelesnu temperaturu

Kupus, cikla, citrusi, bijeli luk i druge vrste nam mogu pomoći u regulisanju temperature.

Foto: Depositphotos/chirapbogdan
  • 438
  • 73
  • 0

Zima je vrijeme kada haraju virusi i bakterije koji izazivaju različita oboljenja čiji je pratilac povišena tjelesna temperatura. To je normalna zaštitna rekcija koja se javlja kao dogovor organizma na djelovanje patogenih uzročnika. Podizanjem tjelesne temperature smanjuje se brzina njihovog razmnožavanja, kao i otpornost na lijekova. Povećava se cirkulacija krvi i tako se eliminišu toksini i patogeni.

Međutim, ako je povećanje temperature naglo iznad 2 do 3 stepena od normalne vrijednosti i kada je dugotrajno mogu nastati oštećenja po organe i cijeli naš organizam.

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Kako bi olakšali djelovanje lijekova i snizili temperaturu možemo konzumirati voće i povrće koje će pomoći u borbi s infekcijom. Uvijek se konsultujte sa svojim ljekarom. Što je temperatura veća tijelo se više znoji i raste potreba za tekućinom, vitaminima, mineralima i energijom.

Zeleni čaj sa narandžom jača imunitet (Foto: Depositphotos/r Syda_Productions)

Razne vrste voća i povrća sadrže veliku količinu vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje imunog sistema.

1. Okrjepljujuća pileća supa napravljena od piletine iz organskog uzgoja s mnogo povrća, poput crvenog i bijelog luka, mrkve, celera, đumbira i začinskog bilja (lovorovog lista, peršuna, bosiljka, timijana). Ovakve supe nisu teške za organizam, ne troše energiju na varenje, a daju vitamine, elektrolite, minerale, proteine i druge materije koje jačaju naš imuni sistem i pomažu u izbacivanju otrova.

2. Kiseli kupus je kralj fermentisane hrane koji hladi i unosi vitamin C. Sličnu ulogu ima i fermentisana mrkva.

3. Citrusi su nezaobilazni kod zimskih infekcija. Jedan limun ili jedna narandža sadrže polovinu potrebne dnevne količine vitamina C, zatim vitamine iz B grupe i brojne minerale. Sok od narandže rastvara sluz.

4. Đumbir sadrži materiju koja djeluje na upale uzrokovane infektivnim patogenima i smanjuje tjelesnu temperaturu i pomaže kod groznice. Najbolje će djelovati kada se konzumira kao čaj za čiju pripremu će vam trebati komad đumbira dug 2,5 cm i 200 do 250 ml vode. Đumbir se opere ili oguli i nareže na kriškice, prelije vrelom vodom i ostavi poklopljen 5 do 10 minuta. U procijeđen i topao čaj po ukusu možemo dodati med ili sok od limuna.

5. Cikla je veoma cijenjena u narodnoj medicini kao povrće koje je broj jedan u slučaju da želimo smanjiti tjelesnu temperaturu. Korijen se opere, oguli i sitno nariba. Prelije se vodom da prekrije usitnjenu ciklu. Možemo dodati med, cimet i sve se dobro promiješa.

6. Šipak je bogat vitaminom C, alii vitamina A, B kompleksa, minerala cinka i bakra. Najbolje ga je konzumirati u obliku čaja.

7. Zeleni čaj sa narandžom obnavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i jača imunitet. Čaj se skuha na klasičan način, možemo dodati đumbir, i u njega dodajemo sok od narandže, med, cimet.

8. Banane su naručito dobre kod upale grla s groznicom. Bogate su kalijem, manganom, magnezijem, vitaminima B kompleksa i C. Lako se gutaju, jačaju imunitet i ubrzavaju oporavak.

9. Bijeli luk sadrži alicin koji ima antimikrobno, antifungalno i protuupalno djelovanje. Najbolje ga je žvakati ili jesti sirovog.

10. Kurkuma ima izraženo antiinflamatorno dejstvo, prirodni je antibiotik i antioksidans. Od nje se priprema Zlatno mlijeko koje pomaže kod viroza i prehlada, ali i kod drugih oboljenja.

Potrebno je 250 kravljeg ili biljnog mlijeka, jedna do dvije kašičice kurkume u prahu, po želji dvije kašičice gheej-ja, cimet ili biber, a možemo dodati po ukusu malo soli, karanfilić, zvjezdasti anis, kardamom po jedan komad. Prije nego mlijeko prokuha dodaju se kurkuma, ghee i začini, a kada prokuha sklonimo sa šporeta i dodajemo med.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Tjelesna temperatura Groznica Snižava temperaturu Cikla Kiseli kupus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.