Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje
  • 27.06.2017. 07:30

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Zašto bundeve i krastavce ne smijete zalijevati po lišću, a salatu smijete? Što povrću čini hladna voda i što kad nemate vremena svakodnevno zalijevati? Pročitajte nekoliko korisnih savjeta.

Foto: Pixabay/kaboompics
  • 12.196
  • 727
  • 0

Natprosječno visoke temperature u lipnju od vrtlara zahtijevaju redovito zalijevanje, ako žele imati što od uroda u svome vrtu.

Profesionalni proizvođači povrća osigurali su se sustavima za navodnjavanje, a i iz iskustva znaju kako najbolje osigurati vlažnost tla.

Hobi vrtlari, ako nemaju starije da ih tome nauče ili nemaju dovoljno iskustva, često griješe baš kod zalijevanja, a to pri ovako velikim vrućinama može biti kobno za povrće.

Zalijevati direktno po korijenu

Prvo pravilo je da se biljka zalijeva pri samom korijenu, nikako po lišću. Dakle, skinite ružu sa kante za zalijevanje i biljku, a to se posebno odnosi na osjetljivu rajčicu, sve vrste tikvi i bundeva te krastavce koji su skloni plamenjači, zalijevajte direktno po korijenu.

Rajčicu i papriku je čak najbolje zalijevati tako što ćete izliti veću količinu vode u kanaliće između redova, znači još dalje od korijena.

Suprotno tome, lisnato povrće kao što su blitva i salate, možete i poprskati i po lišću.

Rano ujutro i kasno navečer ustajalom vodom

Idealno bi bilo zalijevati kišnicom ili barem ustajalom vodom jer ako je jako hladna, direktno iz bunara ili vodovoda, šokirat ćete biljku pa će dati nekvalitetne plodove ili čak odbaciti cvijet. Ako imate mogućnosti, nalijte vodu u kante ili burad te ju ostavite preko dana ili noću. Ako danju toliko ugrije da voda navečer bude mlaka, možete ju čak malo rashladiti.

Zalijevati treba rano ujutro ili kasno navečer. Zalijevate li preko dana, voda će brzo ispariti pa ju biljka neće uspjeti iskoristiti.

Redovito zalijevajte ili - malčirajte

Koliko često zalijevati? Imate li dovoljno vremena, zalijevajte svaki dan, posebno tikve, bundeve, krastavce, papriku, rajčicu, ali i mrkvu, ciklu. U slučaju nedostatka vode, plodovi će venuti, krastavci dati gorkast okus, a mrkva, cikla i ostalo korijenasto povrće biti drvenasti.

U slučaju da ne možete zalijevati svaki dan, pomozite si malčiranjem. Prekrijte zemlju oko biljke slamom ili otkosom. Nemate li ih, pomoći će i karton. Malč će duže čuvati vlažnost zemlje. Ne zaboravite okopati biljke. Na taj ćete način rastresti tlo, ali i spriječiti kapilarno isparavanje vlage.

Ne pretjerujte s plijevljenjem

Iako će mnogi preporučiti redovito plijevljenje, iz iskustva preporučam da ne oplijevite baš svaki korov s gredice. Koliko korov uzima vlage, toliko oko svog korijena i zadržava vlagu te predstavlja pokrov na zemlji te tako štiti zemlju, a i ostale biljke od suše. Paprika pogotovo oko sebe voli "korov", naravno, ne tako velik da ju "pojede".

Osim toga, zapitajte se: što u prirodi raste samo, s golom zemljom oko sebe?

Foto: Pixabay/kaboompics


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P