Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Filcanje
  • 07.03.2021. 10:00

Nova moda: Predmeti od filcane vune nešto su neponovljivo

Filcanje je tehnika obrade češljane neupredene vune. Ali da bi nastala tkanina ili čvrst predmet, potrebna je voda, sapunica, igle i dosta vještine.

Foto: Sanja Dovečer
  • 571
  • 27
  • 0

Proizvodnja filca je dug i mukotrpan posao. Da bi nastao, vunene niti se obrađuju i termički i mehanički, a potrebno je dosta vremena da bi se niti isprepletale tako da nastanu meki i naizgled nježni ili čvrsti predmeti, kaže Danijela Negovanović, koja se već neko vrijeme bavi ovim jedinstvenim zanatom.

"Velika preopterećenost na poslu tražila je kanalisanje sve te negativne energije. Za filcanje sam čula od moje bake, nisam znala šta je to, a pošto poznajem ruski jezik, pronašla sam dosta klipova na internetu. Onda sam učila, probala, bacala pa probala opet pa ispočetka. Ono što sam napravila, pokazivala sam svojim prijateljicama", kaže ova vrijedna žena i dodaje da se njima to svidjelo, te je tako otkrila kreativnost u sebi, za koju nije znala da postoji. 

Merino vuna - idealna za filcane predmete

Raditi sa vunom je poseban doživljaj, to se ne može opisati riječima, napominje naša sagovornica.

"Koristim devetnaestomikronsku merino vunu, ali ne našu jer je na žalost previše debela, mada se može upotrijebiti za neke predmete. Proces izrade, na primjer, jedne kape traje tri do četiri sata, a ja volim da je sa dva lica."

Radi sa devetnaestomikronskom merino vunom

Kako je istakla, počela je tako što je na internetu pronašla tutorijale o ovoj tehnici.

"Težak je ovo zanat, traži originalnost i jake mišiće zato što se sve radi ručno. Da bi se dobio jedan prsluk, potrebno je oko 15 do 16 sati. Valjanje, valjanje, trljanje, kao kad razvlačite pitu oklagijom - 60 puta u jednom pravcu pa isto toliko u drugom pa se onda udara, voda pršti na sve strane", slikovito opisuje cijeli proces

Dvije istovjetne stvari ne postoje

Vuna je jedinstven prirodni materijal koji zimi grije, a ljeti hladi, a voda, sapunica i igle u vještim rukama mogu stvoriti autentične i neponovljive predmete, magične ljepote i praktičnosti.

"Moja preporuka je svim zaposelnim i nezaposlenim ženama da mogu sa malo ulaganja ući u ovu priču i iskazati originalnost, ali i obogatiti svoj budžet."

Unikatni predmeti posebna su čar filcanja

Iako je posao zahtjevan, ponosna je na atraktivne haljine, suknje, ešarpe, ali i torbe koje je napravila. 

"Gledala sam jednu modnu reviju gdje je sve na manekenkama bilo ispleteno - od suknjica, kaputića do torbe i čizama i to je zaista super izgledalo. Zato i mislim da bi trebalo izaći iz te uniformisne konfekcije. Svi smo postali jednolično obučeni, a predmeti od filca su nešto što ne može nikada više da se ponovi. Dvije istovjetne stvari ne mogu postojati, sve je original, bilo da je torba, kapa, prsluk", kaže naša sagovornica, ističući da je ljubitelj životinja.

Svoje proizvode Danijela za sada plasira kupcima preko društvenih mreža, kaže da interesovanje postoji i poziva i sve one koje žele da joj se pridruže, a ono što je najvažnije je dobra volja.


Tagovi

Filcanje Merino vuna Filcana vuna Prsluk Torba Zanat Udruženje


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]