Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Renoviranje starog štaglja
  • 16.01.2020. 16:30
  • Brodsko-posavska, Živike

Obitelj Drozdek stari štagalj pretvorila u moderan dom

Ideju sam dobio promatrajući štagalj dok sam sa suprugom pio kavu. Nije joj se odmah svidjela, no uskoro je promijenila mišljenje, prisjeća se početaka Dalibor Drozdek.

Foto: Arhiva obitelji Drozdek
  • 27.159
  • 5.517
  • 1

Od staroga štaglja Dalibor Drozdek stvorio je moderan dom!

"Ideju sam dobio promatrajući štagalj dok sam sa suprugom pio kavu. Nije joj se odmah svidjela, no uskoro je promijenila mišljenje, tako da smo 2012. godine krenuli s radovima koji su trajali punih godinu dana", doznajemo od Dalibora koji je fotografiju preobrazbe štaglja u obiteljski dom objavio na facebook grupi naziva Majstor u svom domu.

Objava je izazvala brojne pozitivne reakcije i komentare, a nama bila itekako dobar razlog za kontaktiranje majstora. Istaknuo nam je da nije znalac po pitanju građevine, ali je pitao za savjete one koji znaju pa se svima koji su mu nesebično pomogli i ovim putem zahvaljuje. O radu s gips pločama naučio je najviše gledajući Youtube. Srećom, kaže, tko danas želi nešto napraviti, ima mogućnost putem interneta jednostavno doći do mnogih informacija. Važna je volja i zacrtani cilj.

Nije sve išlo glatko

"Supruga Jelena i ja odradili smo veći dio posla. Fasadu i stepenice pomogao mi je otac, a krov, struju, vodu, centralno grijanje i stolariju smo prepustili stručnjacima. Za unutarnje uređenje zaslužna je supruga", govori.

Od starog štaglja do obiteljske kuće 

No, nije sve išlo glatko. Prisjeća se nezgode na gradilištu. "Istovremeno su i kod susjede bili građevinski radovi. Naš štagalj je bio povezan sajlom na kojoj je nekad bio kabel za struju i bager sa susjednog zemljišta ju je slučajno zakačio. Ostali smo bez pola zida s prednje strane štaglja. Nas tada nije bilo na gradilištu, ali me susjeda odmah nazvala. Bio sam u totalnom šoku od saznanja da je zid srušen! Srećom, susjedi su popravili štetu i nastavili smo dalje s radovima", navodi i dodaje da je bilo još sitnijih problema, ali da je tako u svakom poslu.

Objekt još nije završen, ali nadaju se da će uskoro biti. Za sada u njemu imaju sobu u galeriji, kupaonicu, dnevni boravak i kuhinju u sklopu. U donjem dijelu smještena je kotlovnica te dvije prostorije koje treba završiti i koje će služiti kao poslovni prostor za OPG.

Kroz OPG se bave uzgojem kalifornijskih glista

"Zemljište s kućom kupio sam s 23 godine za uzgoj kalifornijskih glista i željom da jednoga dana tu živim. Gliste uzgajam zadnjih 14 godina. 2015. smo otvorili OPG Drozdek kako bi prodavali zdravo povrće uzgajano na humusu dobivenom od kalifornijskih glista. Međutim, javila se potražnja za humusom pa 2019. upisujemo dodatnu djelatnost: proizvodnja humusa na OPG-u. Polako povećavamo proizvodnju humusa, ali ćemo smanjiti proizvodnju povrća. Mi smo mali OPG i trenutno radim samo ja", kaže 35-togodišnji Dalibor iz malog sela Živike u Brodsko-posavskoj županiji.

Po struci je tehničar za elektrotehniku zaposlen u firmi Termo energetska postrojenja Đuro Đaković. Supruga radi kao učiteljica u područnoj školi Živike, a trenutno je na rodiljnom dopustu. Imaju sinove Jana (4) i Lukasa (1).

"Kako bi mogli isfinancirati projekt, odradio sam puno prekovremenih sati. Digli smo i kredit, zaduživali se po karticama i svašta. Ali nije nam žao i veselimo se konačnom rezultatu", zaključuje Drozdek.


Fotoprilog


Tagovi

Dalibor Drozdek Štagalj Obiteljski dom Uzgoj kalifornijskih glista


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer