Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miroslav Saček
  • 20.05.2017. 12:00

Od otpada napravio pokretnu mini pilanu

Miroslav Saček napravio je pokretnu mini pilanu, koja je automatizirana i jednostavna za transport i upotrebu.

Foto: Boško Grgić
  • 7.698
  • 410
  • 0

Miroslav Saček, rodom iz Gradiške u susjednoj BiH već tri desetljeća živi i radi u okolini Beča. Majstorlukom i idejama Miroslav je zainteresirao mnoge ljude čak u nekoliko država.

U slobodno vrijeme dok je ispred kuće pio kavu, Miroslav je došao na ideju da od starih dijelova namijenjenih za otpad napravi nešto korisno. Odluka je pala da napravi pokretnu mini pilanu.

Miroslav Saček i Zoran Račić

"Prvo sam opazio dvije ljetne gume od "audija" na felgama. Odmah sam u glavi razvio ideju. Sa starog skutera sam skinuo motor, napravio željeznu konstrukciju i od dasaka za šalovanje istokario remenice. Priznajem da sam dugo radioremenice, sve dok nisam postigao sklad između brzine okretanja i željene snage. Jedino sam morao kupiti čeličnu nazubljenu traku za rezanje i remenje", kaže Miroslav.

Stroj je sklapao poslije radnog vremena i vikendom. Onda je nabavio kamionet i na njemu konstruirao malu dizalicu za oblovinu i građu, ali i za spuštanje cijelog postrojenja na zemlju.

"Napravio sam verziju da akumulator pokreće dizalicu, a može se i ručno. Pilana je lagana za rad, vrlo je precizna i za sve je dovoljan samo jedan čovjek. Gas se dodaje na ručki koju sam također skinuo sa skutera, tako da je sve ovo što se vidi skup otpadnog materijala pretvoren u nešto korisno".

Pobrao simpatije za izum i na graničnim prelazima

Saček priča da je bez problema prošao austrijsku, slovensku, hrvatsku i bosansku gradnicu. Nikome nije bilo jasno što vozi, jer sve utovareno i demontirano na kamionet najviše podsjeća na građevinsku skelu.

"Namjerno sam došao u rodno selo Bok Jankovac da isprobam pilanu. Kod prijatelja Zorana Račića sam prije dvije godine ostavio dva trupca od topole. Izrezat ću ih u fosne i daske i onda po povratku u Austriju majstorisati stolarske radove", kaže uvijek nasmijani Miroslav Saček, među prijateljima poznatiji kao Braca.

Mini pilana, kaže Miroslav, nema cijenu

Miroslav kaže da je imao ponuda da proda pilanu, ali da ga novac ne zanima te da stroj koji je napravio nema cijenu. Veliki majstori su i ostali Sačeci, Miroslavova braća Anton, Branko, Josip i Štefan. Smisao za majstorluke i inovacije naslijedili su od oca Ivana, koji je svojevremeno bio najbolji električar, bravar i varioc ne samo u svom mjestu, već i šire.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.