Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoška Pivovara
  • 17.07.2022. 12:00
  • Zadarska, Zadar

Od prvog piva kao eksperimenta do Ćakule, Bonace i Nevere

Hrvatska se može brendirati kao vinarska, ali i pivarska gastro destinacija, kaže vlasnik Varoške Pivovare Marko Jukić, inače magistar kemijskog inženjeringa koji se školovao i radio u SAD-u.

Foto: Varoška Pivovara
  • 1.721
  • 71
  • 0

Svoje prvo pivo napravio je 2003. godine čisto kao eksperiment, no po povratku u Hrvatsku priča postaje nešto ozbiljnija, otkriva nam idejni začetnik i vlasnik Varoške Pivovare Marko Jukić, inače magistar kemijskog inženjeringa koji se školovao i radio u SAD-u.

Počeo je, naime, proizvoditi male količine i dijeliti ih prijateljima i poznanicima sa željom da dobije povratnu informaciju o svom proizvodu. Redom su bile i više nego pozitivne. Proizvodio je India Pale Ale (IPA), jako zahmeljeno pivo, nastalo u Velikoj Britaniji 1820.-ih kada su engleske kolonije imale problem s kvarenjem u transportu do Indije pa su se dosjetili dodati više hmelja u postojeća i na taj način produžiti trajnost ovog pića. 

IPA, objašnjava nam, odlikuju cvjetni, gorkasti, zemljasti i citrusni okusi, na koje naše tržište u tom trenutku nije naviklo, jer se većinski konzumiralo pivo komercijalnih pivovara, koje pretežno proizvode lagere.

Prijelomni trenutak za odluku o početku ozbiljnije proizvodnje, zbio se kada je Marko poslao svoje pivo na "Natjecanje kućnih pivara 2015. godine" te u najvećoj kategoriji tog natjecanja osvojio zlato

Jedno od standardnih craft piva Varoške Pivovare

Kako nam je otkrio, u prvim godinama Varoška Pivovara svoje je pivo prodavala na festivalima i koncertima budući da je to bio jeftiniji način poslovanja (bez troškova boca, etiketa, najma, osoblja...),. No 2020. godine sve je stalo zbog mjera uvedenih kao odgovor na pandemiju Covid-19, a opcija da proizvodnja prestane nije postojala, i tada se u srpnju 2020. otvara kušaonica na zadarskoj Relji koja je doživjela instant uspjeh.

Ćakula, Bonaca i Nevera

Danas broji četvero zaposlenih, s vlastitom proizvodnjom u gradu i novootvorenim kafićem "Dobra Ćakula" na Voštarnici. Na ovaj način Marko je riješio distribuciju po cijeni koja je isplativija za njegovu proizvodnju u odnosu na veleprodajne, a sa smanjenim troškovima transporta, etiketa, boca, itd.

Zanimljivost njihovih piva je i što se proizvodi s kulturama divljih kvasaca što za rezultat ima bogatije i drugačije okuse, te svako čini unikatnim. Sirovine za proizvodnju nabavlja iz Nove Gradiške od firme Slavonija Slad čije proizvode smatra izuzetno kvalitetnim.

"U stalnoj ponudi su tri piva Ćakula, Bonaca i Nevera, a sezonski se mijenja osam, po dva piva po godišnjem dobu", kaže vlasnik u čijoj se tvornici često priča i engleski jezik. Između ostalih, za njih radi Brazilka Lais Carolina i Irac Oisin.

Rado dijele savjete o proizvodnji

"Njeguje se različitost, a multikulturalnost doprinosi razvoju tvrtke kao cjeline", napominje. Otvoreno dijele savjete o proizvodnji, recepte, pa i kulture divljih kvasaca koje su uzgojili, te smatra da Hrvatska može biti jedna od rijetkih zemalja koje se mogu brendirati kao vinarska, ali i pivarska gastro destinacija.


Tagovi

Craft pivovara Marko Jukić Varoška Pivovara Pivo Kvasci


Autorica

Franka Klanac

Više [+]

Magistra vinarstva i vinogradarstva, zaljubljenica u prirodu, odnedavno vodi i svoj vinski blog Dvije tri o vinu, a o temama iz šireg spektra poljoprivrede piše za Agroklub.