Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni ljubimci
  • 24.09.2018. 18:00

Odbjegla kornjača digla buru na društvenim mrežama i vratila se doma!

Nakon što je pronađena u Polačkoj ulici i dospjela u veterinarsku Ambulantu za male životinje u Križevcima, tražio se vlasnik kornjače koja na zadnjem djelu oklopa ima otisnut broj 2. Oglas je na "fejsu" izazvivao brojne komentare dok križevački veterinari nisu objavili: “Naša brza kornjača se vratila doma”!

Foto: Facebook Ambulanta Križevci
  • 991
  • 51
  • 1

Nakon nesvakidašnjeg oglasa na društvenoj mreži Facebook, kojega su postavili iz Ambulante za male životinje u Križevcima, enigma je konačno rješena: “Naša brza kornjača se vratila doma”!, objavljeno je ovih dana.

Nije navedena adresa, ni ime vlasnika, ali laknulo je  svima, posebno križevačkim veterinarima. Osjećaju se, kako su napisali na "fejsu",  voljeno. Kornjača o kojoj su brinuli, dospjela je kod njih, nakon što je prije tjedan dana pronađena u Polačkoj ulici u Križevcima. Nesvakidašnji oglas pobudio je veliki interes možda i zato što kornjača na oklupu sa zadnje strane ima istaknut broj 2. Kako se vlasnik nije odmah javio neki korisnici “fejsa” su se ponudili da bi oni bili njezini vlasnici. Bilo je i duhovitih komentara u stilu: “Kornjača prebrza pa je nekom zbrisala”, Za brojku na oklopu jedan je napisao: “Možda je divlja i označena u svrhu praćenja”, drugi su brojku na oklopu nazivali “registracija” ili “broj šasije”. Već su joj i nadjenuli ime Kremenko i tko zna što bi se sve dalje dođgađalo da križevački veterinari na fejsu svoje ambulante nisu objavili: "Naša brza kornjača se vratila doma”!

Dodajmo ovoj zanimljivosti još samo da se radi kopnenoj kornjači -  čančari, kakvih ima na cijelom Balkanu, a u Hrvatskoj ih je najviše u Dalmaciji. Kreću se sporo i flegmatično. Jedu puževe, crve i gliste, razne trave i drugo bilje, a ako ih ne držite u vrtu, nego u terariju hranite ih listovima salate, djetelinom i voćem. Stručnjaci kažu da posebno obožavaju banane, a ne odbijaju ni komadiće mesa, jetru, srce, crve iz brašna i razne kukce. Piju vodu, a mlijeko im je poslastica. No, unatoč “obilancama” rastu sporo pa im je za dužinu od 20 do 28 cm potrebno 80 do 100 godina.

Prema tome, ako kornjaču  odaberete kao kućnog ljubimca u vrtu ili terariju, te ako vam u međuvremenu ne pobjegne, veliki su izgledi da će vas  - nadživjeti!


Tagovi

Kornjača Križevci Oglas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]