Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croatia tiplerska udruga
  • 13.12.2018. 18:00

Odlični i dugi letovi hrvatskih tiplera

Iza članova CTU je još jedna natjecateljska sezona u kojoj su njihovi golubovi postigli jako dobre rezultate i letove duže od 19 sati!

Foto: Croatia tiplerska udruga
  • 879
  • 37
  • 0

Udruženje uzgajivača golubova pasmine Engleski tipler Croatia tiplerska udruga objavila je rezultate ovogodišnjih natjecanja. Radi se o rezultatski najboljoj organizaciji u Hrvatskoj, a ove godine ističu ponos na rezultate svojih golubova. Održana su natjecanja za seniore, juniore, za mlade golubove, za kup, kao i na trgu grada Vukovara. Šokčević, Rozman, Jakobović, Brdarić, Kovačević, Babić i drugi uzgajivači ostvarili su dobre rezultate koje možete vidjeti u galeriji fotografija.

Udruga trenutno ima oko 60 članova i preko 3.000 engleskih tiplera. Danas CTU čine članovi klubova ŠTK Mursa - Osijek, ŠTK Vinkovci, Štk Sokol -Vinkovci, Štk Vrbanja, Štk Vukovar, Štk  Požega, Štk Našice, te pojedinci iz Zagreba i njihovi golubovi nose na nozi prsten s oznakom CTU.

Valja istaknuti kako je pravilan let golubova kada golubovi lete zajedno u jatu i u vidokrugu suca. Golubovi koji lete moraju biti u vidokrugu suca svakih 60 minuta, izvan vidokruga suca golubovi mogu biti samo prva dva (2) sata. Po isteku 120. minute moraju biti viđeni u pravilnom letu. Nepravilan let golubova je: razdvojen let, pojedinačna ili potpuna nevidljivost golubova koji su poletjeli i ostale situacije koje su u suprotnosti sa pravilnikom. Vrijeme leta jata je vrijeme sletanja prvog goluba ili davanje znaka za prekid natjecanja. Nepravilan let golubova može trajati 60 min. Ukoliko se u tom vremenu nepravilnost otkloni, natjecanje se nastavlja.

Sjajni golubovi hrvatskih uzgajivača 

Tijekom 60 minuta nepravilnog leta natjecatelj može dati znak za prekid natjecanja kada god želi. Nestali golubovi moraju biti viđeni do isteka 60 minute od evidentiranog vremena nevidljivosti. Noćni let golubova smatra se ispravnim ako su golubovi letjeli sukladno odredbama ovog pravilnika važećim za dnevni let. Paljenje svjetla ne smatra se znakom za prekid leta ali kada se jednom upali ne smije se više gasiti do kraja leta.

Treba svakako izdvojiti rezultate kao što su onaj golubova Zvonimira Šokčevića CTU-0278-15.,0025-14.,0010-14. i vrijeme 19 sati i 21 minuta u konkurenciji seniora. U kupu Hrvatske svakako je potrebno izdvojiti rezultat ekipe Branimira Rozmana CTU-1246-14.,503-15.,1027-17. a koji su ostvarili rekord CTU-a a to je let od 20 sati i dvije minute. Mjesec dana kasnije pao je i taj rekord, a ekipa Ivice Jakobovića 1509,1522-16, 971-17 je u natjecanju Long day imala vrijeme od 21 sata i dvije minute. Juniorska ekipa Ivice Brdarića CTU-0885,0883,1000-18. imala je vrijeme 16,25.


Fotoprilog


Tagovi

Golubovi Uzgajivači golubova Croatia tiplerska udruga Tipler Engleski tipler


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.