Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tropske i neobične biljke
  • 11.09.2016. 12:00

Pravi tropski vrt u predgrađu Beograda

Mirjana Vujić u svom dvorištu, koje prolaznici zovu "mail raj", gaji razne vrste tropskih biljaka. Neke od njih su voćne, a neke dekorativne. Da bi videla da li je uspela u gajenju, potrebno je da prođe 3-4 godine, ali ona kaže da ima strpljenja.

  • 4.936
  • 635
  • 0

Za dvorište Mirjane Vujić, iz Surčina, komšije i prolaznici kažu da je pravi mali raj. U njemu se gaje razne vrste tropskih i retkih biljaka, kao što su: banana, japanska mušmula, avokado, japanska jabuka, sibirski limun, meksička puzavica, bugenvilija, a takođe je eksperimentisala i sa gajenjem papaje i guajave. Za sve te vrste je zajedničko to da teško uspevaju u našim uslovima.

Mirjana je neke biljke je kupila, neke je izvela iz semena, a neke je i dobila. I pored toga što su većina biljaka voćne vrste, ona ih uzgaja samo za ukras. Iako njene biljke ne daju plodove, Mirjana je opčinjena njihovom lepotom i uživa u brizi o njima.

Banana traži mnogo vode

Mlada banana u saksiji

Vujićeva je naročito ponosna na bananu, koju gaji već 8 godina. Kako tvrdi za ovo tropsko voće nisu potrebni posebni uslovi i nega: "Biljku banane sam kupila kada sam radila u cvećari. Ona ne zahteva neku posebnu negu, ali zato traži mnogo vode. Pred mrazeve drvo banane odsečem na 1m visine i okolo zabijem četiri kočića, onda okolo nabijem slamu i preko stavim foliju. Kada prođu mrazevi, tada je otkrijem. Banana u vegetaciju kreće u rano proleće, krajem juna donosi plodove", objašnjava Mirjana.

Kao prihranu Vujićeva koristi stajnjak i NPK đubrivo. Banana donosi plod u četvrtoj godini. Ipak, naša sagovornica ističe da plodovi banane ne stignu da sazru i pored velike pažnje koju joj posvećuje. Tako da nisu za jelo. Još nije utvrdila koji uslovi joj nedostaju, ali ističe da je bez obzira na to ova voćna vrsta veoma dekorativna.

Eksperimentisanje traje 3-4 godine

Naša sagovornica objašnjava da joj je jako interesantno da eksperimentiše kada je reč o uzgoju tropskih biljaka. Da bi videla rezultate, potrebno je i po nekoliko godina: "Da bih videla da li biljka uspeva, potrebno je da prođe 3-4 godine. Ali imam ja strpljenja", naglašava Mirjana.

Japanska mušmula

Japansku mušmulu je izvela iz koštice, koju je dobila na poklon. Ona podnosi klimu do -20 stepeni. Ali ipak kaže da se plaši da je preko zime ostavlja napolju. Avokado je previše visoko krenuo, pa je morala da ga odseče. Probala je da gaji papaju i guajavu, ali eksperiment nije uspeo.

Komšijama i prolaznicima je veoma interesantan hobi naše sagovornice. U šali kaže da ukućanima jedino smeta kada treba preko zime da unose pojedine biljke u kuću kako bi ih sačuvali od mraza. U uzgajanju tropskih voćaka i cveća ona vidi isključivo zadovoljstvo, ali ne i mogućnost za biznis.


Tagovi

Banana Avokado Guajava Sibirski limun Japanska mušmula Japanska jabuka Meksička puzavica Bugenvilija


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)