Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kovačević
  • 17.06.2014. 10:00

Probiotske lisičarke iz autohtonih slavonskih šuma

Dokazano je i probiotsko djelovanje gljiva, a to se prije svega odnosi na pomoć pri obrani tijela od štetnih tvari i štetnih organizama. Drugim riječima, gljive jačaju imunološki sustav. U posljednje se vrijeme tako gljive sve učestalije koriste u liječenju osoba oboljelih od raka.

Foto: depositphotos.com
  • 849
  • 41
  • 0

Gljivari se u Hrvatskoj svake godine susreću s novim zakonskim propisima koji određuju pravila igre u hrvatskim šumama. S druge strane, nutricionisti stalno upozoravaju kako Hrvati jedu premalo gljiva, koje imaju iznimna, nerijetko i ljekovita svojstva. Ove dvije suprotnosti ponudom gljiva nastoje pomiriti prodavači na tržnicama, koji se suočavaju sa trećim problemom, sve slabijom kupovnom moći građana.

Lisičarke su poznate svim ljubiteljima gljiva, prvenstveno po višestrukom načinu pripreme, no i konzumacije. Jako je zastupljena u našim šumama, posebno hrastovim, bukovim, grabovim, lipovim, autohtonim. "Gljiva kreće rano u proljeće i iziskuje jako puno vlage. Može je biti i cijele godine, ukoliko je količina vlage povoljna za njen razvoj. Može se kiseliti, soliti, sušiti. Lisičarku je lako prepoznati pa nema bojazni da se zamijeni s nekom drugom gljivom. Ima sličnih gljiva po boji, ali ne i po obliku. Njezin plasman na tržište ovisi o njenoj rasprostranjenosti. Tržište postoji, u Osijeku baš i ne, ali inače postoji. U okolici Koške, odakle dolazimo, imamo puno izbora. Postoje kojekakve odredbe, kazne i zabrane, to je suludo. Imamo velik potencijal, trebali bi organizirati otkup, pa bi onda svi imali korsti od toga. Gljive su inače niskokalorična, teško probavljiva hrana" kaže Miroslav Kovačević. Uz puno truda i ne previše zarade, i dalje nastavlja širiti dobar glas o gljivama.

Postoje brojni znanstveni dokazi koji kazuju da gljive imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Neke gljive sadrže antibiotike, a neke i imunostimulanse - tvari koje su djelotvorne u borbi protiv tumora i virusa, tvari koje snižavaju krvni tlak, uravnotežuju razinu šećera u krvi, smiruju živčani sustav, usporavaju starenje. Prema svemu navedenom, čini se da će gljive biti namirnica budućnosti! Što se lisičarki tiče, Kinezi im već stoljećima pripisuju moć liječenja vida i dišnih kanala.

Kao i sve ostale gljive, i lisičarke su dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin za koji se smatra da djeluje na smanjenje razine kolesterola u krvi, ali i beta-glikan koji se pokazao blagotvornim za čitav krvožilni sustav našeg organizma. Ipak, treba istaknuti da se količina ovih dvaju vrijednih nutrijenta smanjuje termičkom obradom, ali ipak ne u tolikoj mjeri da više ne bi bili mjerljivi. Što se vitamina tiče, gljive obiluju vitaminima B1, B2, C i D, a lisičarke napose vitaminima A i C. Tu su i mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija, a zahvaljujući vitaminu D preporučuju se kod prevencije metaboličkih bolesti kostiju.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Lisičarke OPG Kovačević Prehrambena vlakna Krvožilni sustav Beta glikan Zabranje branja Količina vlage Lipove šume Grabove šume Ljekovita svojstva Imunostimulansi Antibiotici Kupovna moć građana Tržište


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]