Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt u srpnju
  • 28.06.2020. 18:00

Radovi u srpnju – što se bere, a što sije i sadi?

Iako je dojam da se u srpnju radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mjesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati i plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu određenih kultura.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 7.282
  • 415
  • 1

Za srpanj su karakteristične visoke temperature i suša iako to ovisi o vremenskim prilikama i samoj godini pa tako u nekima ovaj mjesec ima i previše kiše. Najčešći dojam tijekom ljeta je da se radovi u vrtu privode kraju, ali to ipak nije tako jer u ljetnim mjesecima ondje ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati, plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu nekih kultura.

Potrebno češće zalijevanje

Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u srpnju i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih tvari. Biljke se zalijevaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do venuća i bolesti.

Koje poslove u vrtu obaviti nakon kiše?

Teba napomenuti da plodovito povrće posebno treba vlagu jer je ovo mjesec kada ono dozrijeva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno je osigurati im vodu, ali i prihranu tekućim gnojivima.

Korovima malčirajte biljke

Toplo vrijeme, pogotovo kada padne i dosta kiše, potiče korove da bolje rastu pa će ih trebati okopavati i plijeviti. Okopavati je najbolje par dana nakon kiše ili zalijevanja kako bi se iščupano bilje osušilo na suncu i ne bi ponovno primilo. Iz tog razloga vadite biljke s korijenom i iznesite iz nasada. No, možete ih i ostaviti sa strane, osušiti pa njime malčirati oko povrća. 

Malčirani vrtovi su zdraviji, otporniji na sušu, eroziju tla, smanjuju rast korova, ali i prisutnost nekih štetnika. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Biljke koje nisu vezane uz potpornje treba vezati i poduprijeti, a one koji su već povezane i intenzivno rastu, treba također pričvršćivati radi nesmetanog razvoja.

Što se bere u srpnju?

Srpanj je mjesec kada dozrijevaju plodovi rajčice i paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovito kako bi se pospješila daljnja cvatnja, zametanje i dozrijevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje također treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.

Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, cvjetača, korabica, poriluk, a vade luk, krumpir, češnjak, mrkva i peršin. Berba graška, za one koji su ga posijali kasnije se privodi kraju. Dakle, srpanj je vrijeme pravog izobilja i prekrasnih plodova u vrtu pa uživajte u njima.

Sjetva još nije gotova

Iako se mnogima čini da je ovaj mjesec vrhunac vrtlarske sezone, to nije točno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu sjetvu ili sadnju, a siju se kulture koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrijevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je tlo u srpnju toplije.

Mogu li se mahune, krastavci, krumpir sijati i ljeti?

Tlo se treba prekopati, prorahliti i poravnati, ali i pognojiti kako bi posađene i posijane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sijati kasna koraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte graha koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, korabica i cvjetača, a kako se salata sije cijele godine, tako može i u srpnju.

S obzirom na to da su ove kulture posijane kasno i da je srpanj mjesec s manjim obimom oborina, u takvim uvjetima posađene biljčice će trebati češće zalijevati.

Pazite na bolesti i ne zaboravite njegovati cvijeće

Ako tijekom srpnja bude puno vlage bit će i gljivičnih oboljenja što uz povišenu toplinu čini idealne uvjete za brže širenje. Najčešće u vrtu obolijeva plodovito povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagirajte na vrijeme.

Plamenjača je najčešća bolest rajčice: Kako zaštititi biljke?

Ovo je vrijeme i kada je cvijeće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite ukloniti ocvale dijelove ruža, trajnica i ljetnog cvijeća. Redovno ga zalijevajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih uši. Ako ih uočite, djelujte na vrijeme.


Tagovi

Srpanj Radovi u srpnju Vrt Sjetva Berba Njega


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]