Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u svibnju
  • 26.04.2020. 18:00

Radovi u svibnju: Nakon ledenih svetaca sije se i presađuje na otvoreno

Ukoliko niste stigli obaviti sjetvu u vrtu tijekom travnja, nema panike jer većinu povrtnih kultura i cvijeća možete posijati i u svibnju. Idealan je mjesec i za novi travnjak. Pripazite, na biljkama se počinje javljati veći broj štetnika.

Foto: Depositphotos/Artverau
  • 9.153
  • 1.323
  • 1

Poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom, a vremenski uvjeti su i ove godine to dokazali. Visoke temperature, mraz i suša samo su dio problema ovoga proljeća, a da ni ne spominjemo pandemiju koja je već ostavila svoj trag.

Međutim, pustimo brige na stranu i nadajmo se da će sljedeći mjesec donijeti bolje uvjete jer, s njim nam stiže toplije vrijeme, ali i veći broj radova u vrtu.

Ukoliko niste stigli obaviti sjetvu tijekom travnja, nema panike jer većinu povrtnih kultura i cvijeća možete posijati i u svibnju. Ipak, treba uzeti u obzir i tzv. ledene svece (Sv. Mamericije – 11. 05., Sv. Pankracije – 12.05, Sv. Servacije – 13.05., Sv. Bonifacije – 14.05., Sv. Sofija – 15.05.) odnosno zadnju mogućnost pojave mraza koja je u našim krajevima 19. svibnja. 

Izravna sjetva na gredicama

Prazne gredice se prekopavaju i na njih se dodaje stajsko gnojivo ili kompost. Poštujući plodored, na njih izravno možete sijati salatu, mrkvu, peršin, ciklu, blitvu, rotkvu, korabu, krastavce, tikvice, dinje, lubenice, bundeve, grah mahunar i zrnaš, bamiju i kukuruz šećerac.  

Ovisno o vremenskim uvjetima, možemo sijati i grašak, no treba imati na umu da on nije ljubitelj suše i vrućine, a onom ranije posijanom možete osigurati potpornje za rast kako se ne bi previše polegnuo. U svibnju se mogu saditi i začinske biljke.

Presadnice – postepeno ih iznosite van i ne sadite po vjetru

Sredinom svibnja, kada prođe opasnost od mraza, posadite presadnice rajčice, paprike i patlidžana uzgojene u toplom klijalištu, ali i krastavce, tikvice, dinje i lubenice. Prije sadnje, presadnice je poželjno povremeno iznositi u vanjski prostor kako bi se prilagodile vanjskim temperaturama. Vodite računa i da ih ne sadite po vjetru jer on povećava transpiraciju i stres kod mladih biljaka.

Svibanj je mjesec sadnje presadnica - smanjimo stres presađivanja

Nakon što ste ih posadili, presadnice dobro zalijte. U slučaju da postoji opasnost od hladnoće, a posadili ste ih na otvoreno, zaštite ih agrotekstilom.

Naravno, kako niče sve u vrtu tako niču i korovi. Zato je tek iznikle biljke potrebno na vrijeme osloboditi od korova kako im ne bi uzimao hraniva, zagušio ih te ih ne onemogućio rast.

Sezonsko cvijeće – kod kupnje gledajte da imaju zdrav korijen i pupove

Dvogodišnje cvijeće poput maćuhice, šeboja i potočnica polako završava svoj životni ciklus i postupno ih možemo zamijeniti jednogodišnjim biljkama odnosno ljetnicama koje će vrt krasiti sve do jeseni. To su primjerice begonija, dalija, kadifice, vinke, vodenike, neven, prkos i sl. Na početku svibnja još možete posaditi i dalije, gladiole te ostalo osjetljivo lukovičasto cvijeće koje cvate ljeti.

Radovi u svibnju: Kako da vaš vrt zasja gladiolama i dalijama

Već je na veliko u prodaji sezonsko cvijeće koje je najbolje presađivati na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Kod kupnje presadnica cvijeća gledajte da imaju zdrav korijen, krem do bijele boje i otvoren bar jedan cvijet ili da mu se vide pupovi.

Kada ste sigurni da neće više bit mraza, na otvoreno možete iznijeti fikuse, limune, kaktuse i slične biljke koje u loncima preko ljeta držite vani. Nemojte ih odmah izlagati jakom suncu da se ne oprže.

Idealan mjesec za novi travnjak

Svibanj je idealan mjesec za podizanje novog travnjaka bilo sjetvom ili travnim busom. Zemljište treba dobro pripremiti i usitniti i na njega sijati travu. Nakon toga sjeme plitko izgrabljati u tlo i povaljati valjkom ili potisnuti lopatom. Travke bi bilo poželjno zalijevati jer su osjetljive na sušu.

Riješite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Berbe u vrtu

U svibnju možete brat mladi luk, rotkvice, salatu, mladi grašak, bob, špinat..., ali naravno, sve ovisi o tome kada ste ih posijali, a dozrijevaju i prvi plodovi jagoda i trešanja. Ljekovito bilje se također bere u svibnju pa ne zaboravite na koprivu koja vam može poslužiti i kao odlično gnojivo u vrtu, majčinu dušicu, matičnjak, trputac, ali i bazgu od koje se radi fini domaći sok.

Štetnici koji se javljaju 

Čim postane toplije, javljaju se brojni štetnici, ali i korisni kukci poput bubamara, pčela i bumbara. Na velikom broju biljaka javljaju se lisne uši, a s njima se hrane bubamare pa ih ne morate odmah suzbijati. Vodite računa i o tome da se u svibnju javlja prva generacija krumpirovih zlatica koje treba na vrijeme skupiti i uništiti, a što prije suzbijete prvu generaciju, manju ćete najezdu imati kasnije.

Kako se riješiti puževa u vrtu?

Probleme stvaraju i puževi pogotovo kada je riječ o vlažnim uvjetima pa ih na vrijeme treba sakupiti i maknuti iz vrta. Neizostavne su voluharice i krtice koje kopaju tunele i između ostalog, hrane se korijenjem biljaka. Rastjerati ih možete redovitim obilaskom vrta, prekopavanjem ili omesti plastičnim bocama nataknutim na štap. 


Tagovi

Svibanj Radovi u svibnju Ledeni sveci Presađivanje na otvoreno Travnjak Štetnici Sadnja cvijeća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.