Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retriver
  • 05.01.2019. 15:00

Retriver zaljeva Chesapeake - pas s jakim karakterom

Njemu su potrebne duge šetnje, ali bi ga bilo poželjno voditi i na plivanje, jer je riječ o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju lov.

Foto: Pixabay / mburleson
  • 1.074
  • 62
  • 0

Retriver zaljeva Chesapeake pasmina je nastala, odnosno razvila se u Sjedinjenim Američkim Državama duž zaljeva Chesapeake, Maryland tijekom 19. stoljeća. Zadatak mu je bio da lovi vodene ptice po vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima. Riječ je o vrlo inteligentnim, otpornim psima, odličnim plivačima i za njih se može reći da su odličan izbor za ljude koji su aktivni

Riječ je o psu koji je vrlo prijateljski nastrojen, vrlo je poslušan i veseo, ali ako se s njima ne radi i ne vježba, postaju jako tvrdoglavi. Snažni su i inteligentni, pa se ne preporučuju vlasnicima početnicima, jer vrlo lako mogu nadjačati nespremnog vlasnika.  Ako je vlasnik iskusan poznavatelj pasa i može mu pružiti obuku i disciplinirati ga, dobit će vjernog, vrijednog i pažljivog psa čuvara.

Socijalizacija retrivera

Kao i svakom psu, retriveru zaljeva Chesapeake je potrebna rana socijalizacija - izloženost različitim ljudima, mjestima, prizorima i zvukovima.  Razlog tome je njihova dominantnost i tvrdoglavost, posebice ako je riječ o mužjacima.  Ovim psima, vlasnik mora "pokazati tko je glavni", a kada ga odgajate morate biti dosljedni, ali i puni ljubavi. 

Iako, i kada ga socijalizirate, njegov temperament je takav da nije previše prijateljski nastrojen prema strancima, odnosno nepoznatim ljudima. Vrlo je rezerviran kad sretne nove osobe. Ipak, ovo je odlična karakteristika, posebice ako pas živi u kući i ima prostrano dvorište jer tada postaje odličan čuvar, koji je vrlo zaštitnički nastrojen prema vlasniku i imovini.

Trebalo bi znati da pojedini psi ove pasmine mogu biti agresivni prema drugim psima. Bilo da je agresivan prema ljudima ili prema drugim životinjama, morate ga naučiti da sluša naredbe kada je u pitanju interakcija. Bez obzira na agresivnost, divni su prema djeci, ali ipak neće tolerirati njihovo eventualno maltretiranje. U većini slučajeva neće ugristi, nego će se okrenuti i otići. Interakciju između djece i bilo kojeg psa, treba nadgledati starija osoba.

Ovom psu su potrebne duge šetnje, ali bi bilo poželjno da ga vodite i na plivanje, jer je riječ o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju lov.

Izgled retrivera zaljeva Chesapeake

Pravi predstavnik pasmine uvijek ima inteligentan pogled i izraz. Oči su mu srednje veličine, vrlo bistre, a boja ide od žućkaste do boje jantara. Uši su mu po pravilu male, dobro prislonjene uz glavu, moraju slobodno visiti i da su srednje prekrivene dlakom. Lubanja je okruglasta i široka, dok mu je njuška srednje kratka i približno iste dužine kao lubanja. Njuška se mora sužavati, ali pod uvjetom da njen vrh nije oštar. 
Usne predstavnika ove pasmine su tanke i ne vise. Obično imaju "škarasto" zubalo. Boja ovog psa bi trebala biti prilagođena okolini i prirodi, pa je zato svaka nijansa smeđe boje prihvatljiva. Doduše, dopuštena je bijela fleka na prsima, prstima, zadnjim šapama ili na trbuhu. Dlaka im je debela i kratka.

Visina: 53 do 66 centimetara
Težina: 25 do 36 kilograma
Životni vijek: 10 do 12 godina


Tagovi

Retriver Retriver zaljeva Chesapeake Izgled Karakter Socijalizacija Pas za lov Pas čuvar


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.