Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kako zalijevati
  • 11.07.2020. 12:00

Revni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu s ružom i s visine poškrope - sve

Postoji nekoliko pravila kod zalijevanja bašče i treba ih se držati ako planirate što pojesti iz svog vrta.

Foto: Depositphotos/macor
  • 6.919
  • 881
  • 2

Duša me boli kada ovih dana gledam pojedine vrtlare bez iskustva kako zalijevaju svoje bašče. Mnogima od njih je ovo prvi vrt u životu, možda izazvan i korona krizom. Kad god mogu, upozorim ih, ali evo i za sve one do kojih ne mogu izravno doprijeti. 

Pokušat ću biti slikovita. 

U našem urbanom vrtu imamo nekoliko pumpi za vodu na koju se većina sjati predvečer, već oko 6, 7 sati jer, u 8 kreću gristi komarci pa svi žele zalijevanje obaviti prije tog časa. 

Kad imam vremena dići glavu i gledati tko što radi (nije da sam zabadalo, ali primjetim), vidim revne sugrađane kako u najboljoj namjeri doslovno uništavaju svoje rajčice, krastavce, tikvice, paprike... koje su marljivo i uz puno truda proljetos sadili. 

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Što rade? Napumpaju hladnu vodu u svoje kante s ružom i onda onako s visine, poškrope sve - i listove, i cvijet, plodove, pokoju pčelu koja se ondje našla, a najmanje dobije dio kojem je najpotrebnije - zemlja uz sam korijen. 

Još i sad imam traume iz onog dijela djetinjstva kada me se učilo kako se zalijeva bašča. Postojalo je nekoliko pravila: 

  • Hladnu vodu možeš koristiti za jutarnje zalijevanje
  • Ako ćeš zalijevati navečer, koristi odstajalu vodu (ako je prevruća, rashladi ju)
  • Ako već moraš navečer zalijevati hladnom vodom, čekaj da se zemlja malo prohladi - što kasnije to bolje 
  • Nikad, ali nikad ne zalijevaj po lišću - što više uz zemlju i što više uz korijen

Kroz život sam naučila još njih: 

  • Između redova rajčicei paprike dobro je napraviti kanaliće (najbolje pri zagrtanju) i vodu sipati u njih - dobro ih natopiti
  • Bolje je zalijevati navečer jer tada voda ne ispari tako brzo kao uslijed dnevne vrućine, a i smanjuje se mogućnost stvaranja mikroklime za razvoj bolesti (plamenjača, pepelnica)
  • Biljke je dobro na vrijeme zagrnuti i malčirati (posebno krastavce i tikvice) jer to zadržava vlagu i prozračuje zemlju
  • Ostaviti dio korova uz bilje, njihov korijen čuva vlagu, a ono pravi sjenu. Paprike posebno vole biti malo zakorovljene tako da, ne treba biti 'picajzla' u bašči ako baš nisi Sheldon Cooper ili Monica Geller
  • Bolje je 'momački' zaliti jednom do dva puta tjedno (ako je prevruće i presuho) nego 'piškiti' po zemlji svaki dan. Tako se korijen razvija dublje do onih dijelova tla u kojem ima vlage i kada mi mislimo da je suho do središta zemlje. Kod tikvice i krastavaca je priča drugačija jer oni imaju plitak korijen. Zato njih ili češće zalijevajte ili malčirajte u debelom sloju. 

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju rajčice?

Navodno ima još jedan trik kojega sam danas pročitala - kako provjeriti jeste li dovoljno zalili. 

Pola sata nakon uobičajenog zalijevanja, u blizini iskopajte rupu od 20 cm. Ako je zemlja unutar rupe suha, niste napravili dobar posao. Ako je ondje zemlja vlažna, dobro ste zalili. 

Dugo toplo ljeto je već počelo i čini se da ćemo na jesen svi imati dobro razvijene mišiće ruku i leđa. No, da bi se nečega i najeli, zalijevajmo vrt "kako Bog zapovijeda". 


Tagovi

Pravilno zlijevanje Koliko često Zalijevanje povrća Uzgoj rajčice Uzgoj paprike Uzgoj krastavaca Voda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]