Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblje gnojivo
  • 10.05.2020. 18:00

Riblje gnojivo odlično je za lisnato zeleno povrće i travnjake

Riblje gnojivo može se koristiti za razne namjene u vrtu, a najbolje se pokazalo u gnojidbi travnjaka i kao hranjivo za lisnato zeleno povrće, zbog većeg udjela dušika. 

Foto: JumpStory
  • 1.037
  • 28
  • 0

Proljetna sezona u punom je jeku i vrijeme je da svoje biljke počastite bogatom dozom hranjiva. Ako imate manji vrt i manju proizvodnju, najbolja upotreba gnojiva je ona organska, a kao jedno od boljih koje možete napraviti u kućnoj radinosti je ono od ribe.

Riblje gnojivo ili emulzija može se koristiti za razne namjene u vrtu, a najbolje se pokazalo u gnojidbi travnjaka i kao hranjivo lisnatog zelenog povrća zbog većeg udjela dušika. 

Bogato dušikom, fosforom i kalijem 

Brzodjelujući je, gust koncentrat kojemu se dodaje voda. Bogato je dušikom, fosforom i kalijem te elementima u tragovima poput kalcija, magnezija, sumpora, klora i natrija, navodi gardeningknowhow.

Koprivino gnojivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Brojni stručnjaci preporučuju njegovo korištenje što češće zbog nutritivnih vrijednosti koje riba ima, a znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrili su da je njegova primjena dva puta tjedno najprikladnija i da se biljka tako najbolje razvija i raste.  

Kako ga pripremiti kod kuće?

Priprema gnojiva nije komplicirana. Potrebne su vam tri manje ribe (skuše, deverike i sl.), a u slučaju da ste je možda imali za ručak, možete koristiti samo glave, kosti i iznutrice (sve ono što se izvadili prije pečenja). Isto tako, možete koristiti manje ribe kao što je srdela. 

Ribu izrežite na komade, čak i srdele, jer će se tako brže razgraditi. U veliku teglu ili kakvu veću posudu od oko 5 litara, na dno stavite travu, lišće ili piljevinu te dodajte prethodno narezane ribe. Pošto je njezin miris dosta intenzivan, za ublažavanje se preporučuje dodati 30 grama melase te 1-2 žličice šećera, također radi brže razgradnje. 

Pripremite čaj od ljusaka jaja koji odlično djeluje na biljke

Na kraju sipajte vodu te se sve dobro promiješajte kako bi se smjesa sjedinila. Bitno je da svi sastojci budu pod vodom. Na posudu stavite poklopac ili foliju koju učvrstite gumicom, da ne bi ulazile muhe i ostale bube, a i da se ne širi neugodan miris. Povremeno otvorite i promiješajte. 

Nakon otprilike 3 tjedna do mjesec dana vaše gnojivo je spremno za upotrebu. Tekućinu procijedite i prije korištenja obavezno razrijedite! Na litru vode koristite 15 ml ove tekućine te njome zalijte biljke.  

Budite oprezni pri primjeni. Ako vaše tlo već sadrži dovoljno dušika, primjenom možete spaliti biljku te utjecati na rast. Nikako ga ne smijete korisiti u kombinaciji s ribljim brašnom.


Tagovi

Riblje gnojivo Travnjak Zeleno povrće Dušik Fosfor Kalij Kućna priprema Kompostiranje Melasa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]