Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko pripravci
  • 03.02.2022. 07:30

Rižina voda kao đubrivo i insekticid - kako ju koristiti?

Voda koja nam ostane poslije pranja ili kuvanja riže ima niz koristi za biljke. Kako je fermentisati? Koje biljke odlično reaguju na rižinu vodu?

Foto: Depositphotos/fedoruk
  • 1.673
  • 75
  • 0

Rižina voda je voda koja nam ostaje poslije ispiranja ili kuhanja riže. Ona je bjeličasto mutna, sadrži skrob, mnoštvo minerala, proteina, aminokiselina i drugih materija. Osim što se korisiti u kozmetici, ona je odlična i za biljke. Može da se upotrebljava kao đubrivo i zaštitno sredstvo što će rezultirati rastom zdravih biljaka i dobrim prinosom.

Primjenjujemo je u svježem obliku ili je možemo fermentisati u zavisnosti od namjene. Sadrži minerale kao što su azot, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum što je čini odličnim ekološkim đubrivom jer ne zagađuje životnu sredinu. U zemljištu se razgrađuje i oslobađa materije koje su neophodne biljkama za rast i razvoj.

Prednosti i nedostaci

Dodatne pozitivne osobine ovog đubriva na zemljište je što ono održava vlagu i povećava populaciju korisnih bakterija. Najzaslužniji dio je skrob koji potiče rast mliječnih bakterija koje obezbjeđuju rast mikoriznih gljivica koje čine biljke zdravijim, većim, otpornijim i rodnijim. Ona je blago alkalna i pomaže kod održavanja pH reakcije.

Nedostatak predstavlja ako je koristimo u polju, na otvorenom. Produžena upotreba dovodi do širenja štetočina kao što su glodari i nekih oboljenja. Zbog toga s korištenjem ne treba pretjerivati.

Kao što je napomenuto možemo da iskoristiti onu koja ostaje nakon pranja ili kuhanjem riže. Veoma često se ona od pranja koristi za zalijevanje sobnog cvijeća. Mnogo sigurnija je upotreba vode koja se dobiva prilikom kuvanja riže. Ona sadrži više hranjivih materija. U tom slučaju kuhajte rižu u više vode nego što biste to inače učinili i nemojte ju niti slučajno posoliti i zamastiti. Rižu ocijedite, a tečnost koristite nakon što se ohladi. 

Kako ju koristiti?

Možemo je upotrijebiti za jednostavno zalijevanje, za prskanje kao folijarno đubrivo. Skrob koju sadrži će obezbijediti biljkama neophodne ugljikohidrate i minerale. Na primjenu izuzetno dobro reaguje paradajz zbog obilja kalijuma, azota i fosfora koji su neophodni za njegov rast i razvoj, posebno u fazi cvjetanja i plodonošenja.

Dobro procijedite vodu kako ne bi začepili dizne (Foto: Depositphotos/IrinaRinty)

Čili paprike je potrebno zalijevati povremeno, jer im je uvijek potrebna prihrana azotom, ali u manjim količinama.

Mnoge sobne biljke će vam biti zahvalne ako ih zalijete ovom vodom. Bambus, zamija, aloe vera će bolje rasti uz povremeno zalijevanje ovim đubrivom.

U slučaju prskanja, dobro ju procijedite kako ne bi začepili dizne. 

Fermentisana rižina voda

Kada želimo dobiti fermentisanu rižinu vodu trebamo je staviti u posudu koja nije izložena dejstvu sunčeve svjetlosti. Ne treba ju hermetički zatvoriti, dovoljno je da se prekrije krpom ili poklopcem koji nije potpuno uklopljen. Ostavi se deset do petnaest dana na toplom mjestu (sobnoj temperaturi) kako bi se obavila fermentacija i razvili kvasci.

Ona se koristi kao đubrivo i pesticid. Tretiranjem biljaka pružamo im zaštitu od štetočina. Preporučuje se upotreba dva do maksimalno tri puta sedmično za bolje rezultate zaštite.


Tagovi

Eko đubrivo Eko pesticid Eko insekticid Rižina voda Fermentisana voda Prirodni pesticid Prirodno đubrivo Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]