Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rajčica na otvorenom
  • 13.05.2021. 09:00

Sadite rajčicu na gredici uz konopac - kao u plasteniku

Ako ste sami proizveli rajčicu i imate svoj komad zemlje, uzgoj na ovaj način vas neće puno koštati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 9.245
  • 1.026
  • 3

Krajnje je vrijeme da posadite rajčicu na otvorenom. U želji da upotrijebim što manje materijala (kupovnog), a da na što efikasniji način zaštitim zemljište oko biljke od korova te očuvam vlagu, odlučila sam kombinirati dva načina uzgoja ove kulture. Prvi je plastenički koji umjesto kolaca i štapova podrazumijeva žicu i konopce te drugi, ekološki, u kojem se koristi malč.  

Budući da je rajčica kultura koja voli rastresito zemljište, napravila sam gredice ili humke na visini od oko 25 cm. Lagano sam lopatom pritisnula vrh i strane, kako se zemlja ne bi rasipala. Podigla sam dvije takve gredice dužine od po 10 metara, a razmak između njih je širina dovoljna da se između njih može prolaziti i da biljke imaju zraka. 

Na ovu dužinu možete postaviti po četiri tanja drvena kolca ili stupove od drugog materijala. Važno je dobro ih "zakucati" u zemlju kako bi bili što stabilniji, a to je najbolje raditi kada je zemlja vlažna. Na te ravnomjerno raspoređene stupove, potrebno je rastegnuti žicu, ne pretanku, ali nema potrebe ni za predebelom.

Zbog opterećenja, o kojem će biti kasnije riječi, dobro bi bilo da žicu produžite još oko metar i pol izvan dužine gredice i savijete pod kutom od 45 stupnjeva prema zemlji i uz pomoć neke vrste kuke pričvrstite za tlo.

Posaditi u cik-cak

Moja preporuka je, radi uštede prostora, saditi strukove u cik-cak, ali opet dovoljno daleko jedan od drugog, jer je biljci potrebno provjetravanje, posebno u toplijim danima koji slijede.

Kada posadite svu rajčicu, pripremite konopce dužine malo više od razmaka između vrha gredice i postavljene žice. Jedan kraj konopca zavežite za donji dio stabljike, ali ostavite "prst" prostora, jer računajte da će biljka rasti, njezina stabljika debljati te da će joj trebati prostora. Konopac omotajte nekoliko puta oko struka i zavežite drugi kraj za žicu. Ovo je vrlo jednostavan način uzgoja povrća u plastenicima, ali je primjenjiv i za otvoren prostor. Kako biljka bude rasla, tako njezin gornji kraj omotavajte oko konopca i ona će pratiti putanju. Također, prilikom razvitka opterećivat će konopac, a on žicu pa je zato važno da ju jako dobro zategnete.

Ostavite "prst" prostora kad vežete konopac za stabljiku

Svaku sam stabljiku zalila ekološkom prihranom na bazi aminokiselina. Kako sam nedavno imala štetu od mraza, shvatila sam da prije svega treba raditi na imunitetu biljke.

Malčiranje prirodnim materijalima

Kad ste sve povezali i zalili, vrijeme je da humke pokrijete malčom. S obzirom da živim na tipičnom seoskom domaćinstvu, koje uzgaja stoku za svoje potrebe, uvijek ima bala sijena i slame. Ja sam za malč lopatom skupila s poda tavana one usitnjene i izlomljene vlati sijena koje ostanu nakon micanja bala. Taj prirodni malč raširila sam preko gredica i ravnomjerno rasporedila količinu. Također, u idućim danima planiram dopuniti neke dijelove budući da je u ovom periodu bilo vjetrovito. 

Na ovaj način prirodnim metodama zamijenili ste kupovnu malč foliju i sustav "kap po kap" koji se, ako ne želite svakodnevno ručno zalijevati, može i naknadno instalirati.  

Prekrijte gredice sijenom ili slamom

Zalijevajte ga svaki dan i provjeravajte vlažnost zemljišta. Inače, ja skoro sve biljke koje imam navodnjavam kišnicom, naravno, kada je ima. 

Radovi u svibnju: Nakon ledenih svetaca sije se i presađuje na otvoreno

Moj je plan da u narednim toplim danima, iznad biljaka, razvučem i mrežu za zasjenjivanje kako bi ih dodatno zaštitila od prejakog sunca.

Ako ste sami proizveli rajčicu i imate svoj komad zemlje, uzgoj na ovaj način vas neće puno koštati ili čak nimalo, a sa zadovoljstvom ćete gledati kako vaše povrće napreduje i plodonosi, a kasnije uživati u njezinom okusu.


Tagovi

Sadnja rajčice Gredica Malčiranje sijenom Prihrana Zalijevanje kišnicom Kolci za rajčicu Vezivanje rajčice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...