Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 16.09.2022. 07:30

Sakupljanje i čuvanje sjemena malabarskog špinata

Tropska biljka kod nas se uglavnom uzgaja iz sjemena zbog svoje osjetljivosti na mraz. Oprezno s bobicama, jer se boja s ruku teško pere

Foto: Depositphotos/sweemingyoung
  • 1.644
  • 48
  • 0

Malabarski špinat je tropska vrsta povrća koja se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Nije pravi špinat, ali mu sliči i upotrebljava se na isti način. Razlikujemo zeleni Basella alba, koji se češće uzgaja kao jestiv, i crveni malabarski špinat Basella rubra, kojeg najčešće uzgajaju kao dekorativnu biljku. Obje su jestive i vrlo osjetljive na mraz.

Nije zahtjevan, ali traži stalnu vlagu. Odlično uspijeva na osunčanim mjestima, a dobro podnosi djelomičnu sjenu. Odgovara mu zemljište koje je dobro drenirano, bogato organskim tvarima. Ne podnosi previsoku vlažnost tla. Traži dobru opskrbu vodom tijekom vrućih, ljetnih mjeseci. Listovi se beru 70 do 80 dana poslije sadnje.

Prikupljanje i čuvanje sjemena

Kako se kod nas uglavnom uzgaja iz sjemena, potrebno je na kraju vegetacije pristupiti berbi i čuvanju. Već 100 do 150 dana od sadnje formira sjeme. Njegove bobice će vam obojiti ruke intenzivnom ljubičastom bojom koja se teško pere.

Možemo ih ostaviti na biljci da uvenu i smežuraju se, ali ne treba predugo čekati jer će otpasti. One koje nisu potpuno suhe, treba dodatno ostaviti u tankom sloju na Suncu. Kako i osušena pulpa sadrži više vode nego sjeme, suhe bobice su podložnije pojavi plijesni i truljenja.

Drugi način je da ih isperemo u cjedilu kako bi odvojili sjemenke od pulpe. Nakon toga ih ostavimo da se ocijede i prostremo u tankom sloju na površinu tacne ili krpe. Nakon najmanje 8 h, uz odgovarajuću temperaturu, one će se osušiti.

Takve se sjemenke bolje čuvaju i na njima rijetko dolazi do pojave plijesni, koja se s jedne bobice brzo proširi na ostale. Čuvaju se u hermetički zatvorenim teglama ili plastičnim vrećicama na suhom, prohladnom, tamnom mjestu. Najbolje se čuva u hladnjaku. U ovakvim uvjetima zadržavaju klijavost sljedeće dvije do tri godine.


Tagovi

Malabarski špinat Basella alba Basella rubra Sjeme malabarskog špinata Skupljanje sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.