Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 22.01.2023. 12:00

Sapune od kozjeg mlijeka možete napraviti i sami

Kozje mlijeko dovoljno je nježno čak i za najosjetljiviju kožu, daje koži prirodnu vlažnost i blagotvorno je umiruje

Foto: Depositphotos/budabar
  • 383
  • 43
  • 0

Prehrambene, zdravstvene i terapeutske dobrobiti kozjeg mlijeka svima su poznate, posebno kada je riječ o imunitetu te kod bolesti disajnog sistema, no zbog svog sastava ono je vrlo blago i prema ljudskoj koži. Postoje vjerovanja da su ga stari Egipćani među prvima koristili za njegu, a da je Kleopatra poznata po svojoj porculanskoj koži, namakala svoje tijelo u njemu, jer joj je to davalo poseban blistav sjaj.

Kozje mlijeko dovoljno je nježno čak i za najosjetljiviju kožu, navodi dipl.ing.agr. Mija Golemac, iz Federalnog agromediteranskog zavoda, pojasnivši da je zahvaljujući bogatoj kombinaciji vitamina, masti i probiotika korisno za sve tipove kože.

"Sadrži masne kiseline koje pomažu obnoviti kožnu barijeru, probiotike za poticanje rasta normalne flore kože i vitamin A za nježni piling", dodaje Golemac.

Služi kao omekšivač

U prirodnoj kozmetici može se pronaći u kremama za lice i ruke, mlijeku za tijelo, šamponima te pjenušavim gelovima. Jedan od popularnijih proizvoda svakako je sapun koji se najčešće pripravlja od svježeg mlijeka u kombinaciji s uljima poput maslinovog, kokosovog i palminog uz dodatke eteričnih ulja.

Dan nakon izlijevanja u kalupe režu se na željene komade (Foto: Arhiva Mladene Stupar)

"Kozje mlijeko služi kao omekšivač koji daje koži prirodnu vlažnost i blagotvorno je umiruje. Sapun se uglavnom izrađuje hladnim postupkom saponifikacije, a sam proces uključuje kombiniranje ulja i natrijevog hidroksida", kaže inženjer agronomije i napominje ono mijenja vodu koja je sastavni dio kod većine sapuna, zato ovaj prirodni ima kremastiju i nježniju strukturu.

Na internetu možete pronaći gotove recepte, a također možete se poslužiti se i sapunskim kalkulatorom prilikom formiranja svog. On će vam pomoći da budete sigurni da su omjeri ulja, mlijeka i natrijevog hidroksida tačni te da će proizvod ispasti dovoljno čvrst, kremast i pjenušav.

Dodatna zarada

Sapuni se dan nakon izlijevanja u kalupe režu na željene komade i ostavljaju šest sedmica da se proces saponifikacije u potpunosti završi. "Prilikom izrade potrebno je koristiti zaštitne rukavice, naočale i masku za lice jer rad s bazama može biti opasan, a ako se želite ozbiljnije baviti izradom potražite online kurs ili praktičnu radionicu", savjetuje agronomistica.

Prijedorčanka pravi sapune od kozjeg mlijeka

Većinu ove prirodne kozmetike ručno izrađuju i proizvode mali proizvođači na svojim porodičnim gazdinstvima, najčešće je to dodatna zarada uz veliki trud i žrtvu koju farmeri ulažu u samu proizvodnju.

"I zato podržimo male lokalne proizvođače jer kupovinom njihovih proizvoda mi pomažemo jednoj djevojčici da ide na časove plesa, dječaku da kupi dres omiljene ekipe, a njihovim roditeljima da donesu hranu na stol", poručuje Golemac.


Tagovi

Kozje mlijeko Sapun Kozmetika Mija Golemac FAZ Priordna kozmetika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]