Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 14.04.2014. 13:50

Seoska idila - jarić koji masira

Nije teško za zaključti da je želja ovog malog ljubitelja životinja da u budućnosti postane veterinar!

  • 1.349
  • 296
  • 0

Dok Hrvatska konstantno pokušava naći model kojim bi preokrenula negativnu bilancu života, koja neumoljivo svake godine iznova pokazuje da je u Hrvatskoj natalitet u padu, u manjim gradovima, općinama i prigradskim naseljima u neposrednoj blizini velikih gradova, svake se godine rađa sve više djece, a prosječna starost stanovništva sve je niža. Mladi sve više shvaćaju vrijednost života na selu, i dok su donedavno iz obližnjih mjesta bježali u grad, sad oni iz velikoga grada bježe u okolicu. Niže cijene nekretnina, jeftiniji i ugodniji život, ali i sve bolja prometna povezanost s ruralnim sredinama, neupitno privlači mlađu populaciju koja ne vidi smisao egzistencije u svakodnevnoj vrevi i stresu gradskog života.

Današnja djeca sve manje znaju kako izgledaju domaće životinje i kako se živjelo na selu. Na seoskim imanjima pak, djeca mogu uživati u svježem zraku, boravku u prirodi i ponajviše, u igri sa domaćim životinjama. Isto tako, uče o tome kako je izgledao život na selu prije upotrebe električne energije, vodovoda, kućanskih aparata i ostalih tekovina suvremenog življenja.

Devetogodišnji Dorian Krištof prije nepune tri godine se s roditeljima doselio u Tvrđavicu, u susjedstvo obitelji bake Terezije Barišić i Lucije Tadić. Blisko susjedstvo ubrzo je preraslo i u prisno prijateljstvo, posebice jer je Dorian od samog dolaska u Tvrđavicu iskazao iznimnu privrženost prema životinjama kojih u ovom dvorištu nimalo ne nedostaje. Posebnu bliskost Dorian je uspostavio s jednim od ukupno šest jarića kojem je nadjenuo i ime - Micko. Razigrano jare Dorianu skače i na leđa pa Dorian kaže da ga jarić tako masira. Jedan je ovo od primjera koji nas svojom jednostavnošću vraća korijenima i tjera nas da se upitamo, koje su to i gdje su temeljne vrijednosti koje čine naš gradski, urbani život, a kojima učimo svoju djecu kako poštovati životinje, prirodu pa i svijet oko sebe.


Tagovi

Dorian Krištof Terezija Barišić Lucija Tadić Životinje Zečevi Jarić Igra Život na selu Tvrđavica Prijateljstvo Priroda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]