Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sijanje u trakama
  • 26.04.2018. 12:00

Sijanje u trakama za pravilan razmak korjenastog povrća, salata i cvijeća

Ovakav način sijanja koristi se kod vrlo sitnog sjemena kao što je sjeme mrkve, peršina, svih vrsta salata i pojedinog cvijeća jer tada ne morate razmišljati o raščupavanju.

Foto: Youtube/GardenGirltv, Pixabay/HolgersFotografie
  • 8.570
  • 327
  • 1

Sijanje u trakama idealno je za perfekcioniste s jedne strane i megalomane s druge koji uvijek pretjeraju s količinom sjemena prilikom sijanja. Sjeme u trakama možete kupiti gotovo, ali i izraditi ga sami. 

Ovakav način sijanja koristi se kod sitnog sjemena kao što je sjeme mrkve, peršina, svih vrsta salata i pojedinog cvijeća jer tada ne morate razmišljati o raščupavanju. Također, tada se neće dogoditi da se prilikom vjetrovitog dana sjeme rasprši izvan rovića, a biljka će niknuti u pravilnim razmacima. 

Osim strpljenja i sjemena, potreban vam je toaletni papir, tanji flomaster, kist te ljepilo napravljeno od brašna i malo vode. 

Ljepilo od brašna i vode bi trebalo biti dovoljno gusto da ne kaplje sa kista. 

Kako na prirodan način uzgojiti mrkve?

Toaletni papir možete izrezati u više trakica ili na cijeloj širini možete postaviti sjeme u više redova (uzmite u obzir promjer gornjeg dijela mrkve ili peršina, ali možete ih postaviti i bliže ako ćete raščupavati mladu mrkvu).

Kistom napravite kapljice na toaletnom papiru u razmaku kojeg želite. Dok je još mokro, na njih stavite sjeme. Možete si pomoći mokrim kistom. Ostavite da se papir osuši. Sjemenke neće otpasti jer su zalijepljene na papir. Također, papir možete i presavinuti po dužini te ga dodatno zalijepiti. Tada ga bez brige možete zarolati dok ne odete u bašču i ondje ga jednostavno odrolati postavljajući u rović kojega ste natopili vodom te zagrnuti zemljom. 

Prilikom rasta, papir će se razgraditi, a sjeme će niknuti u pravilnim razmacima. 

Pogledajte video s detaljnijim uputama. 


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Sijanje u trakama Korjenasto povrće Vrtlarski trikovi Cvijeće Salata Sijanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]