Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vranjanski specijalitet
  • 17.09.2022. 13:30
  • Bujkovac, Vranjska banja

Sirotinjska trljanica i dalje "in" - kako se pravi?

Ko god je probao moju trljanicu uvek je dolazio po još, a poslije obavezno i po recept, priča Blagica Kostić iz Bujkovca kod Vranjske banje.

Foto: Gordana Nastić
  • 134
  • 11
  • 0

Čim zamirišu prve zrele paprike u Vranju (susjedna Srbija, op.ur.) vrijedne domaćice odmah počaste svoje ukućane salatom trljanicom koja se ujedno poslužuje i kao meze uz dobru domaću rakiju. Ovom čuvenom južnjačkom srbijanskom specijalitetu inače ne može da odoli gotovo ni jedan gost koji dođe u ovaj grad zato što ono odlično ide uz pečenje, roštilj, sir, pitu i pogaču.

Ovo tradicionalno vranjsko jelo među starim Vranjancima je poznato i kao sirotinjsko zato što je bazirano samo na paprici. Na ovom jelu je bukvalno odrasla i Blagica Kostić, iz sela Bujkovac kod Vranjske banje, i zato ga sa radošću sprema svojim ukućanima. Ono se uvijek nađe i na njenim prezentacijama starih jela koje imala i koje ima na nacionalnim televizijama u zemlji i Manifestaciji "Dani Vranja".

"Ko god je na ovim prezentacijama probao moju trljanicu uvijek je dolazio po 'još', a poslije obavezno i po recept", priča Kostićeva.

Trljanica po starom receptu

Naša sagovornica ističe da joj se do sada niko nije požalio na recept, ali i da su ga neki već modifikovali prema svom ukusu. Za razliku od njih ona se nikada nije usudila da ga izmijeni zato što to jelo više ne bi bila trljanica.

Nekoliko svježih pečenih paprika i nekoliko ljutih "vezanki"

Naša sagovornica ovo jelo tokom ljeta i jeseni sprema isključivo od svježe ispečene paprike koje je prethodno ubrala iz svoje bašte. Obično ispeče onoliko paprike koliko joj je potrebno za količinu koju je namjerila da napravi. Kada želi da ovu salatu napravi za sebe uvijek ispeče dvadeset paprika srednje veličine i nekoliko ljutih paprika veznaki.

Kada paprike ispeče obavezno ih prekrije kuhinjskom krpom ili najlon kesom kako bi kasnije mogla da ih dobro oljušti. Za to vrijeme u zemljanu kaljenicu sitno isjecka jednu trećinu omanjeg struka praziluka. Čim doda so po ukusu drvenim tučkom istuca praziluk vodeći pri tom računa da ga ne pretvori u pihtijastu masu. U ovako pripremljeni praziluk odmah doda oljuštene i sitno isjeckane paprike, a kada to začini uljem i alkoholnim sirćetom po želji ona opet blagim pokretima tučkom promiješa kako bi se sjedinili svi neophodni sastojci.

"Ovako pripremljenu trljanicu treba još jednom probati kako bi se utvrdilo da li je ona po ukusu domaćice. Ukoliko se desi da fali još malo soli ili zejtina onda to treba i dodati i na kraju opet sve dobro promiješati."

Prije serviranja promiješati

Bez trljanice se u vranjskom kraju ne može zamisliti gotovo nijedna posna slava, ali i trpeza za Badnje veče koja je uvijek posna. Za tu priliku ona obavezno sprema trljanicu od suhih paprika koje ljeti osuši na niz ispod najsigurnije strehe svoje kuće. A ako joj se paprika ne osuši kako treba ona obavezno kupi po dvije veze suhih crvenih paprika, a među kojima se obavezno nađe i dvadesetak ljutih.

Pripremu ovog jela sa suhom paprikom obvezno počne kuhanjem, prethodno dobro opranih paprika na tihoj vatri nekih dvadesetak minuta. Za to vrijeme ona sitno isjecka struk praziluka i potom ga blago tučkom istuca zajedno sa solju.

Blagica Kostić se drži starog recepta

"Skuhane paprike obavezno treba dobro ohladiti, a potom ih nožem ili rukom oljuštiti. Ovako oljuštene sitno isjeckati i dodati u praziluk, a potom dodati dvije kašike ulja i jednu kašiku alkoholnog sirćeta, posoliti po ukusu i opet tučkom sve dobro promiješati kako bi se svi sastojci sjedinili", kaže Kostićeva.

Ovako pripremljenu trljanicu obavezno treba ostaviti da odstoji bar desetak minuta u frižideru kako bi se paprika dobro ohladila i u potpunosti sjedinila sa ostalim sastojcima.

"Trljanicu treba promiješati i prije serviranja kako bi dobila fantastičnu boju i odmah privukla gosta da je proba", završava Kostićeva svoju priču o vranjskom delikatesu.


Tagovi

Salata trljanica Blagica Kostić Recept Kako se priprema Pečena paprika Suva ljuta paprika


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.