Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ poljoprivrednika
  • 24.05.2023. 12:00

Šta kažu čitaoci Agrokluba: Nije samo uvoz problem?

Osim zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda, u BiH ima i drugih problema za riješiti.

Foto: AK grafika
  • 765
  • 134
  • 0

"Kad ima volje, ima i načina", davno je zapisao irski dramatičar George Bernard Shaw, a možda je to ponajbolji odgovor na jučer iznesen stav iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEiO) BiH da ova institucija "neće biti centralni organ, niti će predlagati bilo kakve mjere". Riječ je o uvođenju privremenih zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, na čemu već insistiraju proizvođači širom zemlje. 

Objašnjeno je iz ove državne institucije da su za to nadležne entitetske vlade, odnosno da to mora biti njihova inicijativa. No, proizvođačima je najmanje bitno ko će inicirati. Primjer da slične mjere mogu biti pozitivan pomak je šumarstvo, o čemu su se nedavno pohvalili upravo iz MVTEiO. 

Šta kažu čitaoci Agrokluba?

Jedinstvo poljoprivrednika po ovom pitanju nemoguće je neprimjetiti. Svaka vijest o vrijednostima uvoza, ali i skromnog izvoza, izazove  burne reakcije, a koga slušati, ako ne one kojih se to direktno tiče. Agroklub u svojoj zajednici okuplja više od 34.000 poljoprivrednika, a ovaj put smo mišljenje potražili od onih koji se ne boje iznijeti ga ni u komentarima na našoj Facebook stranici

Prečešljati sve proizvođače i uvesti porez k’o u Titovo doba?

"Ne mogu opisati svoje ogorčenje, zbog toga. Veliki sam pobornik domaće proizvodnje. A za taj prekomjerni uvoz krivim našu politiku jer je podložna uvoznom lobiju. Da, trebalo bi uvesti prelevmane, na uvoz određenih proizvoda", kaže nam Lejla Adžemović, poljoprivrednica koja je svoju farmu krava, ovaca i koza, bila prinuđena smanjiti kapacitetima na proizvodnju za vlastite potrebe. 

Smatra kako naša politika, nije pokazala dovoljno volje ni truda da zaštiti domaću proizvodnju. Sve se, dodaje, završava najčešće samo obećanjima. Mlijeko, mliječne proizvode, voće i povrće, Lejla danas proizvodi samo za svoju porodicu. Od domaćih proizvoda kaže kako ne zna šta bi prije zaštitila. 

BiH zabilježila rekordan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU

"Kad znamo činjenicu da se u našoj zemlji proizvodi jedva 20 posto prehrambenih proizvoda za domaće stanovništvo onda jednostavno ne znate,šta bi bilo prioritetnije zaštititi. S obzirom na klimatske promjene i dešavanja u svijetu, može se desiti da pojedine zemlje ograniče izvoz ili ga zabrane. Šta onda? Ionako smo jako skupa država, a u takvoj situaciji se treba zapitati, kakve bi tek onda bile cijene", komentira Adžemović. 

Pojačati nadzor i kontrole

Zaštiti se trebaju samo određeni proizvodi, jasno svoj stav ističe  poljoprivrednik Kemal Bošnjaković, napomenuvši da je upravo pandemija, kada je smanjen uvoz iz pojedinih zemalja pokazala da nismo imali dovoljno domaćih proizvoda koji mogu zadovoljiti potrebe tržišta. 

"Mnogi domaći proizvođači baš tom uvoznom robom protiv koje pričaju, popunjavaju praznine u prodaji ‘svoje’ robe i poturaju je pod domaću, što je malo licemjerno zar ne? Pričati protiv uvoza, a preprodavati ga pod svoje", kaže Bošnjaković. 

BiH ima proizvode koje treba zaštititi (Foto: Kemal Bošnjaković)

Umjesto prelevmana, kako navodi, bilo bi bolje uvesti nadzor nad upotrebom hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH. On tvrdi da se zbog manjka znanja i lijenosti praćenja savremenih trendova, još uvijek prekomjerno koriste proizvodi koji su u EU već odavno zabranjeni za upotrebu.

"Pa tako imamo čišće uvozne proizvode, nego naše", kaže ovaj poljoprivrednik koji na otvorenom proizvodi krompir i kukuruz, a bavi se i plasteničkom proizvodnjom te aktivno pčelarstvom, kao i trgovinom. Dodaje i kako bi kontrola poticaja također mogla polučiti rezultate,jer u praksi imamo je mnogo onih koji zasade hektare zemlje, a izostane im podrška "dok drugi koji nemaju ni 50 m2 dobijaju redovno".  

Prijavio hektar pod šljivom, stabla ni na vidiku

"Što se tiče zaštite domaćih proizvoda mi zaista imamo, na primjer, hercegovački krompir i paradajz koji je daleko kvalitetniji nego u zemljama regiona. U Žepču imamo vinovu lozu čiji je kvalitet prepoznat i nagrađen diljem Evrope, osim kod nas. U Semberiji imamo paprike, barem to bi trebali zaštititi", nabraja Kemal.

Treba li uvesti prelevmane na uvoz poljoprivrednih proizvoda u BiH? Glasajte u anketi ispod teksta. 

Izvor naslovne fotografije: Julijana Kuzmić/Facebook Kemal Bošnjaković/Lejla Adžemović


Tagovi

Poljoprivreda Uvoz Prelevmani Zabrana uvoza Poljoprivrednici Lejla Adžemović Kemal Bošnjaković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !