Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarski alat
  • 18.03.2018. 13:30

Što je novo u svijetu vrtlarskog alata?

Inovacije su na svakom koraku pa tako i u segmentu vrtlarstva.

Foto: Wikimedia Commons
  • 1.307
  • 33
  • 0

Na tržištu se svakodnevno pojavljuju različite inovacije u svim segmentima života. Ništa drugačije nije s vrtlarstvom. Veliko je to područje, vrlo pogodno za niz novih alata koji vam mogu olakšati život. Ovih šest alata dizajnirani su za vrlo specifične zadatke pa zašto ne biste razmislili o tome da ih i sami počnete koristiti. 

Češalj za bobice

Ovaj alat (naslovna fotografija) već naveliko koriste komercijalni poljoprivrednici za berbu bobica. Zupci odvajaju bobice od "počešljanih" grana, a plod završava unutar alata. Ovaj alat uvelike olakšava posao koji inače zahtijeva puno ručnog rada. Alat je odličan i za prikupljanje divljih bobica, a postoje verzije i za branje kupina i drugog malog voća. Plastični modeli dostupni su za manje od 10 dolara (16 KM) dok metalni ili drveni koštaju oko 50 dolara, navodi Modern Farmer.  

Teleskopski berač

Berač voća koje se nalazi na visokim granama nije novitet. Ljudi su se na taj način i ranije snalazili. U njegov spremnik stane više voća, a najbolje u svemu je što su izrađeni od aluminija pa su lagani za rukovanje. Naravno, možete im podesiti dužinu ovisno o visini na kojoj su voćke. Cijena berača od plemenitog aluminija se kreće od 50 do 100 dolara. 

Dugačke škare i pila

Ne samo da je teško pokupiti voće s viših grana drveća, već je i samo obrezivanje viših grana izazovan zadatak. Kako znamo, proljetno obrezivanje pomaže u održavanju zdravlja i produktivnosti stabla te naravno, kotnrolira njegovu veličinu. Pojedine škare za rezidbu su malo duže od uobičajenih. Na jednom kraju ručke postoji poluga koju kada stisnete, ona zatvara oštrice škara i tako obavljate rezidbu na višim granama. Postoje i verzije s malom motornom pilom na kraju kako bi se uklonile veće grane. Također, dostupni su i teleskopski modeli. Cijene im se kreću od ispod 50 do 150 dolara. 

Motika za korov

Radi se o alatu - obruču oblikovanom poput motike pomoću kojega možete počupati korov bez da se nad njim savijate. Istovremeno ćete malo i rastresti zemlju. Oštrica ovog alata namijenjena je za čupanje sitnog korova s korijenom koji, uobičajeno, brzo naraste nakon što ste posijali ili posadili povrće. Ako ste vješti s izradom alata, ovakvu motiku možete izraditi i sami. Inače, cijena joj je ispod 30 dolara. 

Praktična motika za korov (Foto: YouTube/Kelly Athena)

Japanski nož hori hori

Za prokopavanje zemlje može se koristiti vrtlarska mistrija, ali je sve popularniji i japanski nož hori hori. Mistrija je nezgodna jer se često puta dijelu gdje se lopata spaja s ručkom savija, a nakon nekog vremena i puca. Hori hori, s druge strane sastoji se od ručke i dijela za kopanje koji je oblikovan poput noža. Nož nije oštar osim što je sa jedne strane zupčast. Koristi se kod rahlijeg zemljišta, odlično će poslužiti kod vađenja korijenastog povrća, ali i pljevljenja korova poput pirike ili vađenja kakvog zaostalog korijena. Košta oko 20 do 30 dolara. 

Plamenik za plijevljenje

Možda se radi o radiklanom načinu rješavanja korova, no ne treba zaobići ovaj alat koji na jednom kraju ima plamenik, a na drugom spremnik s plinom te su  povezani tankom cijevi. Plamen usmjeravate prema korovu, a biljku uništava s korijenom. Služi samo za područja gdje potupno želite ukloniti korov, ali morate biti svjesni kako ćete na ovaj način uništiti i korisne mikroorganizme u zemlji. Ovaj je alat odličan za korov u pukotinama između betonskih ploča. Pri korištenju ovoga alata treba biti vrlo oprezan, posebno u suhim poljima. Također, alat nije u potpunosti praktičan jer su spremnici teški, a često su smješteni na posebna kolica ili naprtnjače. Osnovni alat (bez spremnika i ostalog pribora) košta oko 100 dolara. 

 


Tagovi

Češalj za bobice Vrtlarski alat Hori hori Motika za korov Teleskopski berač Plijevljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije