Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vazmeno trodnevlje
  • 14.04.2022. 10:00

Što su jeli naši stari u vrijeme Velikog trodnevlja?

Zeleni četvrtak, post i nemrs za Veliki petak, posljednje pripreme za Uskrs na Veliku subotu. Držite li se jelovnika Velikog trodnevlja?

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 7.299
  • 155
  • 0

Korizma je vrijeme 40 dana prije Uskrsa u kojem se kršćanima preporuča post i nemrs. Vrijeme u kojem živimo često nas odmiče od ovih običaja koji imaju dobrobiti i za dušu i za tijelo. Jer, kako znamo, sve religije i drevne kulture držale su se posta, kao neophodnog čišćenja organizma

Naši stari strogo su se držali pravila ne jedenja mesa, osim nedjeljom, i obaveznog posta petkom tijekom korizme. Tada se pazilo i da se u jelu "ne zabili", odnosno nisu se jeli mlijeko i mliječni proizvodi, mast niti jaja. 

Na Sveto trodnevlje se ne dira u zemlju: Koji su još običaji Velikog tjedna?

Određene su smjernice postojale i u danima Velikog trodnevlja.

Veliki četvrtak

Vazmeno trodnevlje započinje Velikim četvrtkom, poznatim i kao zeleni četvrtak. Kršćanski je to spomendan Isusove posljednje večere. U Slavoniji je običaj taj dan praviti varivo od špinata, a u Labinštini se za večeru jelo zelje (kupus) jer se smatralo da je baš to Isus jeo sa svojim učenicima na posljednjoj večeri. Ondje se on stoga naziva i zeljavi četvrtak. 

Blitva je prezimila (Foto: M.C.Celić)

I u drugim krajevima su se pripremala povrtna jela jer je ovo doba u godini kada ima mladoga špinata, blitve, raštike, poriluka, luka, ali i samoniklog bilja poput koprive, štavelja, maslačka, srijemuša. 

Veliki petak

Veliki petak obilježava cjelodnevni post, a najčešće se prvi puta jelo tek predvečer. 

Po uzoru na Isusa, na jelovniku je najčešće riba. U Slavoniji i Baranji je to fiš ili pržena riba. Također, u tom su se kraju taj dan jeli rezanci s orasima ili makom. Mnogi bi postili gotovo cijeli dan ili tek malo prizalogajili komadić kruha uz vino ili, primjerice, u Omišlju na otoku Krku, smokve i rakiju. Taj se dan još jeo i kiseli kupus s malo ulja i komadićem kruha. 

U pojedinim dijelovima Hrvatske pravila su se i posebna peciva, poput fritula u Dalmaciji ili pak beskvasne pogače kljukuše u okolici Slunja. U okolici Zagreba jela se poljevka, kukuruzni kruh poliven uljem. 

U Podravini su spremali grah sa zeljem, ali i krumpir u svim varijantama. 

Velika subota

Za Veliku subotu su se obavljale posljednje pripreme za Uskrs, i taj dan, zapravo, nije obilježio nikakav poseban jelovnik. Meso se nije jelo, ali se nije ni strogo postilo. Izjutra bi se u kontinentalnoj Hrvatskoj kuhala šunka u velikom kotlu, a zajedno s njom i kobasica, slanina i jaja koja su od suhog mesa poprimila poseban okus. 

Završavalo se ukrašavanje pisanica, kao i pečenje kolača poput gužvare, pince i drugih tradicionalnih slastica.  

Gužvara je tradicionalan kolač za Uskrs

Domaćica bi taj dan pekla i poseban kruh u koja bi umetnula jaja, ukrašen kršćanskim simbolima. U Kaštelima se pekla trvenica ili sirnica, kruščići koji su na svom vrhu imali tri reza kao znak Svetog Trojstva. Riječ je o slatkom kruhu premazanim tučenim jajem i posutim šećerom. 

Pripremio bi se i hren i mladi luk, a sva ova jela - od jaja preko šunke i slanine do kolača i svakako malo soli, bi se stavila u korpicu koja se pokrivala šlinganom, vezenom ili heklanom krpom koja bi se čuvala samo za tu namjenu. Ovako pripremljeno jelo bi se nosilo na blagoslov u crkvu koji se negdje održava nakon mise Vazmenog bdijenja ili pak na samo Uskrsno jutro. 

Sva bi se ova jela blagovala za Uskrsno jutro u obiteljskom zajedništvu. 


Tagovi

Vazmeno trodnevlje Veliki četvrtak Veliki petak Velika subota Jelovnik Post Nemrs Korizmena jela Tradicijska kuhinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]