Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sam svoj majstor
  • 04.04.2017. 13:30

Svaki dan uz Stodjel, traktor od stotinu dijelova

Zoran Čergić iz susjedne BiH napravio je od otpadnih dijelova neobičan traktor koji radi već desetljećima kroz cijelu godinu, a najpopularniji je traktor u tom kraju pa i šire.

Foto: Boško Grgić
  • 14.220
  • 714
  • 0

U susjednoj BiH, pored moćnih Zetora, Ursusa, njemačkih ili američkih traktora, uz neobičan zvuk svakodnevno radi traktor bez službenog imena. Njegov vlasnik i autor, Zoran Čergić nazvao ga je iz milja "Stodjel". Tako je nazvan jer je baš tako i sklopljen, od stotina dijelova nabavljenih diljem zemlje sa raznih otpada.

Danima i mjesecima je Zoran sakupljao dijelove sa nekoliko bačenih različitih strojeva i napravio traktor, najneobičniji ne samo u njegovom kraju, već i šire.

Zoran kaže da je ovaj poljoprivredni stroj najstariji u cijelom kraju i ne vjeruje da bilo koji drugi traktor ima toliko radnih sati kao ovaj. Glavnina dijelova koje je Zoran ugradio izrađena je prije gotovo stotinu godina u njemačkim, austrijskim, talijanskim i poljskim radionicama. Elektroinstalacije je sam napravio, mjenjač je sastavljao praktično dio po dio.

Stodjel u radu

"Ukućani, susjedi i prijatelji su mi se smijali kada sam hrpu starog željeza dovezao kući. Moj brat mi je preporučio da svu tu skalameriju odvezem u otkupnu stanicu starog metala, ali se nisam dao pokolebati’", priča Zoran Čergić upravljajući svojim traktorom i sijačicom krumpira.

Montaža trajala jednu zimu

Nakon premjeravanja, prepravljanja, prilagođavanja i sastavljanja nastao je "Stodjel". Zoran ga je sklopio za jednu zimu, kada je ponestalo posla u poljoprivredi. Okupljali su se ljudi i sa nevjericom komentirali u Zoranovoj radionici. Posebno je čuđenje nastalo kada je "Stodjel" upalio i kada se Zoran uvjerio da je uz neobičan motor postavio još neobičniji mijenjač. Sve je funkcioniralo.

"Stodjel" se iz radionice zaputio u polje i počeo svakodnevno raditi bez kvara i odmora. Dnevno u sezoni poljoprivrednih poslova radi najmanje 10 sati, u jesen i zimu služi za rezanje i prijevoz drva. Zoran je po zanimanju tokar, ali kaže da mu i mehanika ide od ruke, što je dokazao sklapajući i prerađujući traktor od stotinu dijelova.

Odličan je i u sjetvi krumpira

"Blok od tri klipa sveo sam na jednoklipni motor, prilagodio jedno drugome, podesio svaki dio, ucentrirao i u svemu pogodio. Prepravio sam i pumpu, a posebna priča bili su kvačilo i mjenjač. Ni kap ulja niti goriva ne pušta, sve dihta kao na avionu", hvali se Čergić svojim majstorijama.

"Stodjel" pali bez greške, ima sporohodne i brzohodne brzine, prilagođen je svim poslovima na selu. "Ovim traktorom sijem, orem, kosim, režem drvo, prevozim terete, vršim žito. Usudio bih se i na utrke, brz je, a u sporohodnoj je najsporiji. Jedino na cestu ne smijem, jer nije registriran od 1951. godine", kaže s ponosom Zoran Čergić, tvorac i vlasnik "Stodjela", najstarijeg i najpopularnijeg traktora u cijelom Lijevče polju, pa čak i šire.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Stodjel Zoran Čergić Traktor


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]