Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega travnjaka
  • 27.09.2022. 12:00

"Total" na ukrasnom travnjaku - kako se riješiti korova?

Kada su već jednom narasli, korove iz travnjaka, bilo da su uskolisni ili širokolisni, teško je ukloniti. Šta se preporučuje u takvim slučajevima?

Foto: Maja Celing Celić
  • 174
  • 12
  • 0

Korovi u ukrasnom travnjaku ne samo što nagrđuju njegov izgled, oni, ako nisu pravilno tretirani, ostavljaju sjeme za iduću sezonu ili se pak šire korijenjem. Kako ih nije jednostavno suzbiti, vrlo vjerovatno ćete morati koristiti više tehnika. 

Mnogima je najlakše primijeniti herbicide, no i tu je potrebno tačno znati što radite kako bi njihova primjena bila opravdana, ali i da ne biste slučajno napravili više štete nego koristi. Naime, u travnjacima često rastu kako uskolisni, tako i širokolisni korovi bilo da su jednogodišnji ili višegodišnji, a i sami travnjaci mogu biti zasijani travno-djetelinskim smjesama. 

U tom slučaju nikako ne smijete na cijeloj površini travnjaka koristiti "total", odnosno herbicid poput glifosata, koji je neselektivan, sistemičan i potpuno suzbija jednogodišnje i višegodišnje travne i širokolisne korove, uključujući i one s dubokim korijenom. Nema govora niti o korištenju manje koncentracije. 

Moguća je jedino tačkasta primjena

"U slučaju širokolisnih korova u travnjaku totalni herbicid se može koristiti jedino tako da se svaki takav korov tretira pojedinačno, odnosno da se vrši tačkasta primjena za tretiranje pojedinačnih izrasta", pojašnjava nam Mirna Ceranić, savjetnica iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

"Ako koristite herbicid za širokolisne korove, on će uništiti samo njih dok će uskolisni ostati", napominje. 

Pa što je onda činiti ako na vašem travnjaku, primjerice, rastu širokolisni tušt, ambrozija, loboda, šćir, ali i uskolisni divlji sirak, veliki muhar i drugi? Travnjak možete tretirati herbicidom za širokolisni korov, a uskolisni uništiti pojedinačno, već spomenutom tačkastom primjenom. To znači da sredstvo treba aplicirati pri tlu, kako se ne bi raspršio po drugom bilju. Također, takve korove možete i mehanički ukloniti čupanjem

Čupanje se može primijeniti na manjim površinama

Travnjak u jesen 

U suzbijanju korova jako je važna i redovna košnja, dakle mehaničko uništenje sa što više prohoda jer ih to iscrpljuje. 

Ujedno je važna i gnojidba, a u jesen se preporučuju dodavati gnojiva s izraženim sadržajem fosfora i kalija kao npr. NPK 7-20-30 ili NPK 8-16-24. Gnojivo bogato azotom ne koristite u jesen jer pretjerani rast zelene mase tako kasno može potaknuti razvoj bolesti.

Kako brinuti za travnjak zimi?

Također, u ovo doba godine potrebno je i redovno uklanjanje opalog lišća i plodova s travnjaka. 


Tagovi

Mirna Ceranić Korovi u travnjaku Totalni herbicid Točkasta primjena Kako suzbiti Ukrasni travnjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]