Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u travnju
  • 28.03.2020. 07:30

Travanj: Radovi u vrtu, voćnjaku, cvjetnjaku...

Travanj je mjesec u kojem započinju intenzivni radovi na otvorenom - od vrta, preko njiva i voćnjaka do cvjetnjaka.

Foto: Depositphotos/chaos_08.bk.ru
  • 2.143
  • 197
  • 0

Nakon ožujka, travanj je drugi mjesec po redu idealan za sjetvu i sadnju. Prva polovica mjeseca rezervirana je za sjetvu graška, salate, luka, poriluka, mrkve, peršina, špinata, blitve, rotkvice, cikle, začinskog i ljekovitog bilja.

Imajte na umu mraz koji može uništiti biljke

Presađivanje jagoda, salate, kupusa, raštike, brokule, cvjetače i drugih kupusnjača, također se obavlja u travnju, kao i okopavanje već prije zasađenog češnjaka i crvenog luka. U drugom dijelu ovoga mjeseca još uvijek možete posaditi krumpir, celer, a na kraju travnja, ako vrijeme dozvoli i ako ne postoji opasnost od proljetnih mrazeva, možete posaditi i papriku i rajčicu te posijati krastavce, mahune, tikvice, dinje i lubenice. 

Zbog mogućih mrazeva u travnju, izniklo povrće potrebno je zaštititi agrifolijom, lišćem ili slamom. No za sve one koji ne žele riskirati, bolje je pričekati svibanj za osjetljivije povrće.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Kako bi uzgoj povrća u vlastitom vrtu bio jeftiniji i kvalitetniji, preporuča se direktan način sjetve koji ujedno omogućava i bolje ukorjenjivanje biljaka što kasnije smanjuje potrebu za navodnjavanjem.

Što se sije pod motiku, a što uzgaja presađivanjem?

Travanj je i mjesec berbe ranije posijanih i posađenih kultura, a to se odnosi na rotkvice, mladi luk, salatu, matovilac, rikolu, kupusnjače, bitvu i špinat.

Mjesec sjetve ratarskih kultura

Mjesec travanj, kako mu samo ime kaže, mjesec je u kojem trava intenzivno raste pa zahtijeva i prvu košnju. No, ne žurite s ovim poslom. Naime, samoniklo bilje kao što je maslačak, tratinčica i slično, dobro će doći oprašivačima poput pčela i bumbara.

Ratari u travnju siju soju, crvenu djetelinu, kukuruz i lucernu. Prvo je potrebno pravilno obraditi zemljište, obaviti gnojidbu i pripremiti tlo, a postupci ovise o podneblju. Prije nicanja ovih kultura, važno je zaštititi ih od korova odgovarajućim herbicidima u dogovoru sa stručnjakom.

Poslovi u voćnjaku i vinogradu

U voćnjaku i vinogradu kreće se s površinskim obradama zemljišta i gnojidbom (ako postoji potreba). Sljedeći korak je prskanje radi zaštite voćaka od štetnika i kasnih mrazeva.

Proljetna gnojidba voćnjaka, vinograda i maslinika - obavite ju na vrijeme

Prekalemljivanje, rezidba malina i kupina, zimska rezidba, sadnja voćaka, pa čak j gnojidba dušičnim gnojivima neki su od radova koji se tijekom travnja obavljaju u voćnjaku.

S druge strane, u vinogradu se podižu kolci. Vežu se čokoti, a zatim i krakovi i lukovi za naslon. Slijedi duboka obrada u redu u između redova, te plitka obrada između redova i prvo prskanje.

Vrijeme je i za cvjetnjak

Travanj je idealan mjesec za obnovu cvjetnjaka i dijela vrta sa začinskim biljem. Ako još niste orezali začinsko bilje kao što je kadulja, lavanda, lovor i drugo bilje koje raste u grmićima, početak travnja je pravo vrijeme. Orežite i drugo višegodišnje cvijeće i grmove. 

Njega cvijeća u proljeće 

Vrijeme je i za sadnju lukovica gladiola koje će, posadite li ih krajem travnja, cvjetati od lipnja do rujna. Svakako ih posadite na osunčanom mjestu. 

Već sada možete posijati cvijeće kao što su cinije, neven, kadifice, a kasnije presaditi na strateške punktove, u blizini rajčice, paprike i drugog povrća koje štite svojim mirisima. 

Zašto i koje cvijeće koristiti u povrtnjaku?

U travnju svakako pripremite kolce i potpornje za rajčicu, krastavce i drugo povrće koje ćete moći odmah postaviti uz posađene presadnice. 


Tagovi

Vrt Voćnjak Vinograd Travanj Košnja trave Sjetva Sadnja Radovi u travnju


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]