Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštice bundeve
  • 30.11.2022. 18:00

Tri načina kako ispeći sjemenke bundeve - posebno zdrave za muškarce

Sadrže vitamine, a i veliku količinu cinka. Odlično se slažu uz gledanje utakmica na Svjetskom prvenstvu u nogometu

Foto: Maja Celing Celić
  • 8.849
  • 283
  • 0

Kraljica kasne jeseni je bundeva - bilo da je riječ o najfinijoj - turkinji ili onoj priprostoj, kako ju zovu - svinjskoj. Ona se može koristiti u juhama, varivima, za izradu kolača, pekmeza ili ju možete samo ispeći u pećnici i osladiti se u hladne zimske večeri. 

A tu su i koštice! Nema bolje prilike za grickanje špica nego za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. 

Belgija je i Waterloo, iz fontana im teče predak džina, a kakve veze s njom imaju kelj i dagnje?

Znamo da ima jeftinih u trgovinama, ali zašto ne biste iskoristili one koje već imate, domaće. Vrlo je jednostavno ispeći ih. 

Prema vlastitom iskustvu, odlične su koštice upravo iz obične svinjske ili pak muškatne tikve. Imaju manje sjemenke, s tanjom ovojnicom. 

Obične sjemenke iz obične bundeve

Sjemenke izvadite iz unutrašnjosti bundeve i odvojite od vlakana (koje možete iskoristiti za juhu). Operite u vodi i prosušite na krpi. 

U pećnici, tavi i mikrovalnoj

Ako ćete peći u pećnici, sjemenke posolite i promiješajte rukom. Ako želite, možete ih malo i pouljiti. Zagrijte pećnicu na 160°C. Sjemenke stavite na papir za pečenje, rasporedite ih u tankom i ravnomjernom sloju i pecite dok ne porumene. Za vrijeme pečenja ih nekoliko puta promiješajte da se dobro ispeku s obje strane. Pazite da ne pregore jer će biti gorke. 

Ja sam ih preuljila 

Možete ih pržiti i u tavi, što je jednostavnije, brže i - jeftinije. U tom slučaju sjemenke držite u slanoj vodi 2-3 sata kako bi upile sol, a prije prženja ih prosušite. Zagrijte tavu te dodajte sjemenke, također u tanjem, ravnomjernom sloju. Smanjite vatru i sve vrijeme miješajte. Kad čujete pucketanje, isprobajte jesu dovoljno pečene. 

I mikrovalna pećnica je jedna od opcija. Sjeme položite na plitki tanjur, stavite u mikrovalnu na najveću snagu i pržite jednu minutu. Nakon toga izvadite, promiješajte sjemenke i vratite na još jednu minutu. Posoliti ih možete na oba načina. 

Zdrave za muškarce

Osim što je zabavno grickati ih, imajte na umu da su i vrlo zdrave. Sadrže vitamine D, E, K, gotovo cijelu B skupinu i druge. Tu su i kalij, magnezij, kalcij, fosfor, cink, željezo i drugi elementi. Bogate su proteinima, a čak imaju i antidepresivni učinak što će pomoći ako tim za kojeg navijate - gubi. 

Posebno su korisne za muškarce, jer sadrže veliku količinu cinka, koji pomaže u sprečavanju stvaranja adenoma prostate (povećanje prostate) koji je najčešći uzrok tegoba s mokrenjem u starijih muškaraca. 


Tagovi

Sjemenke bundeve Kako ispeći Koštice bundeve Špice Kako posoliti U pećnici U tavi U mikrovalnoj Svjetsko nogometno prvenstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.