Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna perad
  • 20.03.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Bilje

Ukrasna perad donosi zadovoljstvo, a kokice vas dodatno počaste i po kojim kvalitetnim jajem

Sada imam jedan i pol par, jer mi je lisica odnijela dvije koke patuljaste kokinkine i dvije od orpingtona, kaže nam Zvonimir Laslo u čijem dvorištu se "šepure" koke orpington i patuljasta kokinkina.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.889
  • 145
  • 0

U Hrvatskoj je veliki broj uzgajivača ukrasne peradi koje srećemo po sajmovima i izložbama. Mnogo je danas pasmina, međutim u red zastupljenijih spadaju kokoši patuljasta kokinkina i orpington, a njih smo nedavno i sreli prilikom posjete Zvonimiru Laslu u Bilju kod Osijeka.

"Patuljasta kokinkina ukrasna je pasmina i ja ih koristim kao kvočke jer su jako dobre majka i sjede na jajima. Kokoši orpington triput su veće od kokinkine. Umiljate su, mirne i daju čak i do 60-tak jaja godišnje. Sada imam jedan i pol par, jer mi je lisica odnijela dvije koke patuljaste i dvije od orpingtona", kaže nam Zvonimir. 

Otporne i prilagodljive kokoši 

Orpington pasmina kokoši stvorena je u Engleskoj krajem 19. stoljeća, a ime je dobila po imanju Orpington na kojem je stvorena. Križanjem više pasmina stvorena je krupna, otporna i prilagodljiva kokoš, kombiniranih proizvodnih sposobnosti. U stvaranju kokoši orpington sudjelovale su pasmine plimutrok, kokinkina, crna minorka, langšan, vijandot, te crne i žute hamburške kokoši. Njihovim križanjem stvoreno je nekoliko sojeva, a koji se razlikuju po boji perja. Križanjem ovih pasmina stvoreno je više sojeva orpington pasmine koji se razlikuju po boji perja. Najčešće su u dvorištima uzgajivača crni i žuti soj.

Iz Švicarske u Gornje Bogićevce i uzgoj kokoši na otvorenom!

Eksterijer orpingtonke je, da tako kažemo, malo zdepast s okruglim oblikom tijela i s obilnom operjanošću skoro svih dijelova tijela osim glave i noge. Zanimljivo je da ih krasi mala glava u odnosu na tijelo. Kljun je jak i blago svinut prema dolje, najčešće bijele boje. Postoje i jedinke s ružastom krijestom, koja je uobičajeno crvene boje. Ističe se kod ove pasmine svakako trup koji je loptastog oblika. Leđa su široka i kratka. Grudi su ispupčene, mesnate, izraženih širina i dubina. Srećemo kod uzgajivača crni, žuti, bijeli, plavi, crvenkasti i grahorasti soj koji svi imaju sličan eksterijer.

Orpington, gledamo li je kao proizvodnu kokoš, tada svrstavamo u pasminu kombiniranih proizvodnih svojstava. Ona je otporna i lako se aklimatizira uvjetima držanja i nije izbirljiva u pogledu hranidbe. Počinje nesti s osam mjeseci starosti. A instinkt ležanja koka ove rase je dobro izražen i znane su kao brižne majke. Godišnje snesu i do 160 jaja koja teže približno 60 do 70 grama, a ljuska je takozvane ciglaste boje. Pijetlovi su inače teški približno 4,5 kilograma, a koke kilogram manje. Meso je vrlo dobre kvalitete, a inače se ta pasmina nekada koristila za razna križanja s drugim pasminama.

Ukrasne i korisne pasmine

Kod Lasla srećemo i veoma popularnu pasminu patuljasta kokinkina. Ova kokoš porijeklom iz Kine danas je jedna od najpopularnijih ukrasnih peradi u Europi.

Patuljasta kokinkina ima malu glavu, plemenitog izgleda. Na glavi se nalazi listasta krijesta s pet pravilno raspoređenih zubaca, crvene boje. Najzastupljenije su one u bijeloj, crnoj, žutoj, grahorastoj, jarebičastoj boji te razni šareni varijeteti. Uzgajivači ističu kako je otporna na ekstenzivne uvjete držanja, a masa odraslih pijetlova je oko 900 grama, a kokice 800. Dakle, kao što smo i vidjeli u dvorištu kod Zvonimira Lasla, radi se o maloj koki, ali s obilnom operjanosti cijelog tijela pa izgledaju krupnije. Meso je dobre kvalitete, ali to je kod ove pasmine zanemarivo zbog male mase. Laslo ističe da dobije i godišnje 50-60 jaja, a u literaturi spominju i nosivost oko 80 jaja koja su mase 30-tak grama.

Zvonimir Laslo s budimpeštanskim visokoletačima druži se od svoje šeste godine

Kod obje vrste kokoši imamo zadovoljstvo što u uzgoju nose jaja. Jasno je da se radi o maloj nosivosti ako se uspoređuje s komercijalnim pasminama, ali radi se o kokošima koje se najčešće drže na slobodni način, hrane tradicionalno i bez obzira na manji broj jaja, radi se ipak o kvaliteti upravo zbog ekstenzivnog uzgoja.


Fotoprilog


Tagovi

Kokoš Patuljasta kokinkina Orpington Zvonimir Laslo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.