Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepermint
  • 06.05.2020. 07:30

Ulje paprene metvice - prirodna zaštita od kukaca, puževa, voluharica

Paprena metvica kod nas poznata i kao crna ili ljuta menta se od davnina koristi u medicini, kulinarstvu i kozmetici, a svrhu ima i u zaštiti vrta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.725
  • 246
  • 0

Paprena metvica (Mentha x peperita) je kultivirana biljka nastala križanjem vrsti Mentha aquatica i Mentha spicata, a u narodu je poznata i pod nazivima crna ili ljuta nana. Ona se od davnina koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, u kulinarstvu i kozmetici, a svrhu ima i u vrtlarstvu.

Možete ju uzgojiti i u vrtu, a brzo se širi i pogoduju joj duboka i pjeskovita tla. Voli sunce i ne treba joj zaklon, a potrebno ju je redovito zalijevati jer voli vlagu. Biljka se bere pred cvatnju, a njeni listovi se mogu sušiti za izradu čaja, soka ili prešati za izradu eteričnog ulja.

Pripremite sredstvo koje tjera štetne kukce

Kako piše Balcony Garden Web ulje paprene metvice može biti izvrsno sredstvo za uklanjanje štetnika u vrtu. Zbog svog intenzivnog mirisa djeluju zbunjujuće na insekte i oponaša feromonske mamce. Lisne uši, kupusni moljci, buhe, stjenice i štitasti moljci neke su od uobičajenih štetnika u vrtu. Kako biste ih suzbili na prirodan način koristite ulje paprene metvice.

Talog kave hrani biljke, ali i štiti od štetnika

U litri vode pomiješajte 15 do 20 kapi ulja paprene metvice i 5 kapi deterdženta za pranje posuđa. Sve sastojke dobro izmiješajte i stavite u posudu s raspršivačem. Nakon toga sredstvo raspršite po zaraženim biljkama ujutro ili navečer. U tekućinu možete dodati i ulje ružmarina, timijana i klinčića kako bi bilo još učinkovitije.

Djeluje na gljivice i mahovine

Gljivice i mahovine također mogu rasti na vrtnom tlu i uzimati hranjive tvari kultiviranim biljkama, a parazitske gljivice mogu oštetiti biljke. Kontrolirajte ih i suzbijte korištenjem ulja peperminta. Bocu s raspršivačem napunite vodom i dodajte 10 kapi ulja. Pripremljenu otopinu prskajte  po dijelovima biljke koje su napale gljivice ili po tlu dva puta tjedno.

Tjera miševe, voluharice i puževe

I glodavce poput miševa i voluharica će odbiti intenzivan miris paprene metvice. Sve što vam treba su pamučni jastučići koje treba namočiti s 3 kapi ulja i staviti u vrt. Postavite ih u tunele koje kopaju voluharice ili bilo koje drugo njihovo utočište. Jastučiće treba mijenjati svaki tjedan.

Kako se riješiti voluharica u vrtu, voćnjaku i usjevima?

I puževi mogu nanijeti velike štete biljkama pogotovo lisnatom povrću. Možete isprobati ovo ulje u borbi s njima tako da jednu žlicu ulja dodate u bocu s raspršivačem koja je prethodno napunjena s vodom. Oko biljaka poškropite tlo u obliku prstena kako biste ih odvratili od njih. Ova se otopina nanosi najmanje jednom tjedno.

Kako se riješiti puževa u vrtu?

I za kraj treba naglasiti da kod prirodnih metoda zaštite treba strpljena i upornosti za razliku od onih kemijskih. Stoga, ne odustajte lako!


Tagovi

Ulje paprene metvice Paprena metvica Pepermint Zaštita u vrtu Prirodna zaštita Štetni kukci Puževi Voluharice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]