Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva presadnica
  • 12.03.2021. 07:30

Uzgoj presadnica: Izbjegnite najčešće greške

Za uzgoj kvalitetnih presadnica važno je pridržavati se određenih pravila. Bitan je rok sjetve, osvjetljenje, temperatura, zalijevanje i kaljenje.

Foto: Martina Popić
  • 5.219
  • 705
  • 0

Uzgoj presadnica iz sjemena zahtijeva veliku pažnju i brigu i jedan je od uvjeta za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji. Kako bi izrasle u zdrave biljke, treba se pridržavati određenih smjernica jer su pravilno uzgojene presadnice polovica uspjeha - i to vrlo bitna.

Kako piše agroxxi, uobičajena uputa je da se krene sa sjetvom šest tjedana prije nego što se očekuje zadnji proljetni mraz.

Međutim, ne zahtijevaju sve kulture iste uvjete. Primjerice, neke više vole toplinu u odnosu na druge i stoga je važno poznavati razliku među njima kako bi se tome prilagodio i rok sjetve. Primjerice, ako povrće koje namjeravamo sijati više voli visoke temperature, a u našim uvjetima je još uvijek hladno, onda je bolje malo pričekati. Međutim, ne treba sijati ni prekasno jer će u tom slučaju sezona rasta trajati duže, a berba kraće.

S druge strane, postoje i vrste koje nisu zahtjevne. To su primjerice mrkva i rotkvica koje se siju izravnom sjetvom i to dosta rano. Svakako treba obratiti pozornost na pakiranje sjemena jer upravo u tome mnogi griješe. Ondje su navedene bitne informacije poput optimalnog vremena sjetve, dubine, preporučene udaljenosti između biljaka i slično. Navedena je i stopa klijanja pa primjerice, ako je taj postotak ispod 75, onda treba posijati nekoliko dodatnih sjemenki, pojašnjava homesteadandchill. U slučaju da vam je ostalo sjemena od lani, klijavost možete provjeriti sami.

Čak i ako mislite da dobro poznajete kulturu koju sijete, ipak pogledajte pakiranje jer se možda ne radi o istoj sorti s kojom ste se ranije susreli.

Važna temperatura supstrata

Što se tiče tla i supstrata, treba odabrati mješavinu lagane teksture koja će omogućiti lako stvaranje tankih korjenčića i neće ometati klijanje. Za većinu povrtnih kultura optimalne temperature su oko 25°C tijekom dana i oko 15°C noću. Svakako treba pripaziti da ona nikada ne pada ispod 10°C jer to izaziva stres kod biljaka.

Na pravoj temperaturi sjeme brzo klija, a supstrat bi trebao biti topao. Zato prije nego posijete sjeme, ostavite supstrat 24 sata na sobnoj temperaturi kako bi se po potrebi ugrijao. Treba spomenuti da neke povrtnice preferiraju hladnije tlo za klijanje poput luka kada se uzgaja iz sjemena, a paše im 10 do 15°C. Važno je da bi se, nakon što iznikne, temperatura trebala malo spustiti. 

Biljke koje vole toplinu treba postaviti na mjesto gdje nema propuha. Nedovoljno osvjetljenje je jedna od čestih grešaka, a zbog takvih uvjeta su izdužene, slabe i lomljive. Naime, presadnice zahtijevaju 12-ak sati izravnog svjetla i najmanje osam tame. Ako nemate dovoljno prirodnog svjetla, mogu poslužiti i fluorescentne svjetiljke.

Kako ih zalijevati?

Bitna stavka je i zalijevanje, a to da višak vode dovodi do truljenja i propadanja presadnica većini je poznato. Osim toga, kada se biljke zalijevaju nepravilno, one su pod stresom i osjetljive na gljivične bolesti. Stoga se savjetuje tlo navlažiti prije sjetve, a nakon toga ne zalijevati ga odmah. Važno je održavati konzistenciju supstrata koji bi trebao biti poput spužve kada se iz nje istine voda.

Tijekom klijanja se preporučuje biljke lagano prskati pomoću bočice s raspršivačem. Također, posude s presadnicama se mogu staviti na pladanj ili podložak s višim rubom u koji će se nasuti voda. Tako će je tlo crpiti po potrebi, a ova tehnika pomaže rastu korijena prema dolje.

Sjetva presadnica u kutije za jaja - dodajte im talog kave

Nadalje, u fazi klijanja dodatna hranjiva nisu potrebna. Stoga se prihrana preporučuje tek kad se pojave prvi pravi listovi. Osim toga, kada biljke krenu rasti treba paziti da si međusobno ne smetaju zbog zasjenjivanja koje može prouzročiti pojavu bolesti.

Prije sadnje na otvoreno treba ih polako navikavati na vanjske uvjete kao što su direktno osvjetljenje, vjetar, intenzitet osvjetljenja i kolebanje temperature. Taj postupak se naziva kaljenje, a s njim treba početi 10 do 15 dana prije sadnje na stalno mjesto.


Tagovi

Sjetva Presadnice Povrće Rasada Kako Supstrat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.