Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 01.01.2020. 15:00

Uzgoj voća u posudama - na balkonu ili terasi

Uzgoj voća ne mora biti ograničen samo na voćnjak. Mnoge voćke kao što su jagode, borovnica, malina, limun, limeta, mandarine, smokve idealne su za uzgoj u loncima i pogodne za održavanje na balkonu ili terasi kuće.

Foto: Depositphotos/annafrby
  • 5.907
  • 113
  • 0

Nije nikakva nepoznanica da se u loncima na balkonu ili terasi mogu uzgajati neke voćke. Ovakav način uzgoja najčešće se primjenjuje u zemljama koje imaju ekstremne klimatske promjene i vrlo hladne i oštre zime, dok se kod nas najčešće prakticira u stanovima jer se može od svega par metara kvadratnih na balkonu napraviti mali voćnjak. Ili u kućama gdje se voćke uzgajaju na terasi, a po potrebi, tijekom zimskog perioda, unose u kuću. 

Prednosti ovakvog uzgoja

Posude se mogu premještati, za razliku od drveća ukorijenjenih u zemlju te na taj način voćki možete osigurati da tijekom cijele godine dobije dovoljne količine sunčeve svjetlosti.

Isto tako u nju možete staviti zemlju koja određenoj voćki najviše odgovara i time joj povećati šansu za urod i veće prinose. 

Kućni uzgoj limuna i mandarina?

Voće na balkonu manje je izloženo štetnicima iz okoline, no treba ga redovitije gnojiti nego ono u vrtu.  U toplijim mjesecima poželjno je svaki tjedan dodati malo organskoga gnojiva.

Kako pravilno uzgojiti biljku?

Imate li puno mjesta, na balkonu možete posaditi i stabalce jabuke, marelice, trešnje, smokve, nektarine ili kruške. Pritom je važno odabrati patuljastu sortu i veliku posudu promjera najmanje 60 cm.

Drvene ili kamene posude bolje su od keramičkih koje mogu popucati dok se korijenje voćke širi. Plastika također nije idealna jer ne pruža dovoljnu izolaciju od niskih temperatura. Posudu je potrebno postaviti na nekoliko cigli kako se na dnu ne bi skupljao višak vode, što zimi može oštetiti korijenje, navodi rhs.org.uk.

Za pravilan rast biljke važna je zemlja. Svakom voću odgovara drukčiji tip zemlje pa kada kupujete sadnice, raspitajte se kakva zemlja odgovara određenom voću. Bitno je ne štedjeti na kvaliteti jer su to biljke koje rastu u ograničenom prostoru i treba im najbolja njega.

Uzgoj povrća u loncima/teglama

Osim voća, na ovakav način možete uzgajati povrće i začinsko bilje

Koje biljke uzgajati u loncima

Citrusi

Za uzgoj limuna ili limete u svome domu odaberite patuljaste vrste koje se samooprašuju poput Meyer limuna (lat. Citrus meyeri) ili Kaffir limete (lat. Citrus hystrix). Stabla citrusa vole blago kisela tla na bazi ilovače, a vole i puno vlage pa je dobro svako malo drvo poprskati vodom. Isto tako bitno je lonac s voćkom smjestiti na najsunačanije mjesto jer limun i limeta traže 8-12 sati svjetlosti svaki dan.

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Veličina posude treba biti široka i duboka najmanje 45 centimetara. Ne treba ih orezivati, a zimi se unose u zatvoren prostor.

Jagode

Za balkon je najbolje kupiti sadnice jagoda mjesečarki koje uspijevaju sve do jeseni. Pošto jagode imaju plitak korjenov sustav njihov uzgoj je jednostavan. Dubina posude mora biti od 20 do 25 cm i mora imati rupu na dnu radi ocjeđivanja vode. Vrlo je bitno da zemlja nije potopljena vodom.  Da bi uspijele, jagode traže dobro drenirano tlo. Zemlja mora biti kvalitetna i trebala bi biti pomiješana s kompostom. Prije sadnje, ali i tijekom cijelog uzgoja u zemlju se treba dodavati gnojivo. Nakon tri godine poželjno je nabaviti nove sadnice.

Borovnica

Borovnicama ne treba mnogo njege, a uspijevat će i u polusjeni. Zemlja za borovnice treba biti vrlo kisela (pH oko 4,5). Idealno je nabaviti mješavine namijenjene baš borovnicama. Svake dvije, tri godine borovnicu treba presaditi u veću posudu.

Malina

Malina ne treba puno prostora i zbog toga je dovoljna veličine posude oko 60 cm. Na dnu posude stavite kompost, a na njega zemlju. Malina je voćka koja voli puno vode pa ju stoga zalijevajte svaki dan. Od prihrane je najbolje koristiti kalijevo gnojivo.

Smokve

Za ovakav uzgoj najčešće se koristi dvogodišnja sadnica i to Brown Turkey. Dobro bi bilo da se posadi u posudu veličine 30 cm i da ima rupu na dnu, a najbolja zemlja je na bazi ilovače. Dok raste, biljku redovno zalijevajte, ali kad plodovi počnu sazrijevati zalijevanje ograničite, jer može doći do pucanja plodova. Svake dvije godine potrebno je presaditi smokvu i orezati joj korijenje. Ova biljka uopće ne voli hladnoću stoga je držite na toplom i osunčanom mjestu, navodi balconygardenweb


Tagovi

Uzgoj na balkonu Uzgoj na terasi Voće Posuda Lonac Citrusi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?