Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na balkonu
  • 05.03.2020. 15:00

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Vrtlarenje na balkonu ima i prednosti u odnosu na pravi vrt jer manja površina znači i manje zalijevanja, plijevljenja, okopavanja i slično, a briga za njega omogućit će zanimaciju i pravu antistres terapiju.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 5.994
  • 282
  • 0

Život u malom prostoru vas ne mora spriječiti da uživate u vlastito uzgojenom povrću i njegovim plodovima ili začinskom bilju. Sve što vam treba je balkon s dovoljno svjetlosti, sjeme ili presadnice, vrtno tlo te posude. Uz malo volje sami možete napraviti svoj mali vrt koji će osim plodova za konzumaciju privlačiti i poglede.

Nemojte dvojiti između cvijeća i povrća koje ćete koristiti u kuhinji, jer i korisno bilje svojim bojama plodova, oblicima i mirisima može izgledati lijepo i atraktivno. Vrtlarenje na balkonu ima i prednosti u odnosu na pravi vrt jer manja površina znači i manje zalijevanja, plijevljenja, okopavanja i slično, a briga za njega omogućit će zanimaciju i pravu antistres terapiju.

Važan je položaj balkona i drenaža u posudi

Prije planiranja trebate utvrditi ima li vaš balkon osnovne uvjete za rast povrća. Najbitnija je svjetlost pa balkon treba biti izložen suncu najmanje šest sati tijekom dana. Najbolji su južni i jugozapadni položaji. Tu treba naglasiti da primjerice mahune i salate dobro uspijevaju i na polusjenovitom mjestu, dok je paprici i rajčici potrebno izravno sunce tijekom većeg dijela dana.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Osim na položaj balkona, treba pripaziti i na način sadnje. Biljkama treba osigurati dovoljno velike posude i ne treba ih pretrpavati. Birajte dublje posude, a idealan materijal za uzgoj su tegle od gline ili terakote. Sve se češće za ovu vrstu uzgoja koriste čvrste PVC vreće. Većini biljaka potrebna je dubina zemlje 25 do 30 cm kako bi mogle dobro razviti svoj korijen te prikupljati dovoljno vode i hranjivih tvari za razvoj i dozrijevanje plodova. Primjerice, salata ima nešto plići korijen pa se ona može posijati i u manje lonce.

Spremnicima treba osigurati dobru drenažu te se preporuča na dno staviti sloj propusnog materijala poput šljunka, kamenčića ili komadića cigle kako bi osigurali bolje otjecanje vode. Zemlja koja se koristi za sadnju je dostupna u vrtnim centrima.

Važan je dobar raspored biljaka

Što i koliko uzgajati ovisi o tome koliko imate prostora na balkonu, a uzgajati možete gotovo sve, od salate i graha do mrkve i mahuna, ovisno o onome što volite konzumirati. Najbolje povrće za uzgoj su rajčice, paprike, krastavci i tikvice jer dospijevaju cijelo ljeto sve do rane jeseni, a mogu se uzgojiti iz presadnica pri čemu je važno odabrati rane sorte s manjim plodovima koji brže dospijevaju. Najboljim za uzgoj na balkonu su se pokazale začinske biljke poput ružmarina, timijana, bosiljka, peršina i sl., a mnoge od njih će svojim mirisom otjerati štetnike sa susjednih biljaka.

Kako uzgojiti povrće u vreći

Još jedan važan faktor kod uzgoja povrtnica na balkonu je dobar raspored. Biljke treba složiti po veličini tako da veće ne smetaju manjima i obrnuto. Važno je i da one biljke kojima treba više sunca budu na mjestu gdje će imati najbolji položaj, a one koje preferiraju zasjenu staviti iza njih.

Cherry rajčice su izuzetno pogodne za ovakav uzgoj samo im je potrebno osigurati potporanj kada narastu, a isto je i s paprikama i mahunama. Možete ih povezati uz ogradu ili uz običan kolac. Rajčice je potrebno prihraniti kada se razviju plodovi i kada krenu sazrijevati, dok kod paprike nije važna obilna gnojidba. Tikvice tipa zucchini su zahvalne za uzgoj, a zahtijevaju kao i rajčica duboki lonac u kojem ćete posaditi do tri presadnice.

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, okusa i hranjivosti

Grah se vrlo lako može uzgojiti u posudi, a treba ga pustiti da se penje uz ogradu ili da pada preko ruba balkona, a važno je odabrati niske i rane sorte. Mrkva se uzgaja u dubljim posudama, a treba odabrati okruglaste i kratke sorte jer one s dugim korijenjem neće imati dovoljno prostora. Isto vrijedi i za ciklu.

Bitno je redovno zalijevanje

Kod uzgoja na balkonu zalijevanje mora biti redovito jer kiša ne dospijeva na natkriveni prostor balkona. Biljka u teglici za izvjesno vrijeme stvori stotinu kapilarnih žilica u korijenu koje sunce sprži kroz tanku stijenku, pogotovo ako se radi o plastičnoj posudi. Dok se biljka oporavi, treba vremena. Radi toga bi bilo praktično na onu stranu koja je izložena suncu staviti stiropor kao izolator od prevelike vrućine.


Tagovi

Uzgoj na balkonu Povrće Balkon Uzgoj u posudama Koje povrće Raspored Sjeverni balkon Južni balkon


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]