Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaulting horse
  • 12.12.2018. 18:00

Vaulting horse: Nevjerojatan sklad konja i gimnastičarki

U Đakovačkoj ergeli imali smo priliku vidjeti fantastičan nastup skupine iz Mađarske koja nas je podsjetila na taj fantastičan sport.

Foto: Silvija Butković/Državna ergela Đakovo
  • 347
  • 24
  • 0

Neki jesu, a mnogi i nisu čuli za izraz voltažiranje. K tome, i mnogi koji su čuli znaju samo da to ima veze s konjima. No, to je stari sport, tradicionalna vještina starih europskih zemalja. I natjecanja u tom službenom sportu Svjetske konjičke federacije održavaju se redovito. Švicarska, Njemačka, Austrija, pa i susjedna Mađarska izuzetno štuju ove sportaše.

Dvaput je bilo na olimpijskim igrama voltiranje, ili voltažiranje kako ga zovu. Svjetska, europska, nacionalna prvenstva održavaju se redovito, a u Hrvatskoj ga gotovo i nema. To je u biti gimnastika na konju. Može se reći i ples na konju. Disciplina od koje svima zastaje dah. Pa i nedavna priredba u Đakovačkoj ergeli bila je prilika da vidimo jednu takvu sportsku ekipu iz mađarskog Kapošvara. Fotografije Silvije Butković s priredbe u čast Sv. Huberta, vjerujem, uspjet će vam dočarati čari ovoga sporta. Silvija je inače višestruko nagrađivana fotografkinja i poznata u međunarodnim krugovima, a i viša je stručna referentica za turizam i marketing Državne ergele lipicanaca.

Natječu se i žene i muškarci

Ono što su radili ovih nekoliko gimnastičarki i gimnastičara na konjima u zimskoj jahaonici đakovačke ergele je stvarno virtuozno. Dolaze iz Kapošvara. To je grad gdje je i ove godine održano juniorsko Europsko prvenstvo u vaultingu. I zato brojna publika u Đakovačkoj ergeli može biti zahvalna vodstvu Državne ergele lipicanaca što ih je podsjetila na taj divan spoj konja i gimnastičarki. U tom sportu natječu se i muškarci i žene i to je jedna od deset konjičkih disciplina koje priznaje Međunarodna federacija za konjički sport (Fédération Équestre Internationale ili FEI). U natjecatanju se natječu pojedinci, parovi (pas-de-deux) i timovi.

Šaptačica konjima Edit Kappel

Konj se inače kreće u krug promjera najmanje 15 metara i usmjerava ga "longeur" koji stoji u sredini. Natjecanje se sastoje od obaveznih vježbi i koreografiranih freestyle vježbi izvedenih glazbi. Postoji sedam obaveznih vježbi koje se boduju. Konji također dobivaju ocjenu i ocjenjuju se o kvaliteti njihovog kretanja, kao i njihovom ponašanju.


Fotoprilog


Tagovi

Vaulting horse Valtiranje Državna ergela Đakovo Konji Gimnastika


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.