Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u posudama
  • 09.03.2020. 07:30

Vertikalan uzgoj povrća i jestivog cvijeća - dekorativno i praktično

U posudama najčešće uzgajamo cvijeće, no zašto se ne bi odlučili za nešto novo od čega ćemo imati i koristi - jestive plodove i cvjetove.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 1.605
  • 88
  • 0

Postoje mnoge biljne vrste koje se mogu uzgajati vertikalno - u posudama, loncima ili spremnicima, a svojim će izgledom privlačiti pažnju. Kako rastu u vis, neće zauzimati puno prostora na balkonu, terasi ili dvorištu. I dok cvjetaju, izgledat će atraktivno, no njihovi plodovi su ono što će vas oduševiti. 

Uzgoj voća u posudama - na balkonu ili terasi

U nastavku pročitajte koje sve povrće i biljke možete uzgajati u posudama uz odgovarajuće potpornje kako bi izgledali što dekorativnije.

Rajčica je omiljeno povrće, a indijski špinat može narasti i do 10 m

Rajčica je jedno od najomiljenijeg povrća, a lako se uzgaja pa čak i ako imate ograničen prostor. Uzgajanje ovog povrća u spremnicima nije teško, a važno je odabrati prave sorte (cherry, volovsko srce). Potrebno im je minimalno 6 sati sunca dnevno, važno je osigurati im dosta velike posude i to dubine najmanje 25 cm, a uz biljku zabiti drveni kolac kako biste joj osigurali potporu. Redovno ju zalijevajte, ali nemojte pretjerivati.

Malabarski ili indijski špinat (Basella alba) ima stabljiku koja može narasti čak 10 m u visinu. Njegovi listovi se jedu sirovi kao salata ili se kuhaju kao špinat. Bogat je vitaminima C i A te mineralima poput kalcija i željeza. Vrlo je produktivna biljka čak i u posudama jer se razvija dokle god ima povoljne uvjete. Sjeme posijte u zatvorenom prostoru, a nakon opasnosti od mraza iznesite na otvoreno. Kako vrijeme odmiče, biljka postaje sve gušća pa ćete ju češće morati brati i pružiti joj odgovarajući potporanj. U tu svrhu možete postaviti mrežu ili konopac uz koje će rasti. 

Dekorativna i jestiva lufa

Tikva lufa (Luffa cylindrica) se već dugo vremena više koristi kao prirodna spužva nego kao hrana. Koristimo li plodove lufe za prehranu, berba plodova se vrši prije nego što oni u potpunosti sazriju tj. oko dva mjeseca nakon sjetve kada plodovi budu veličine oko 15 cm i imaju zelenu koru koju je potrebno oguliti zbog gorčine. Za prehranu se može pripremati kao bilo koja druga tikva ili konzumirati svježa poput krastavaca, a jestivi su i njeni žuti cvjetovi.

Tikva spužva osim u prehrani svrhu ima i u kozmetici

Ova biljka se može uzgajati i u spremnicima koji trebaju imati odgovarajuću drenažu što se postiže dodavanjem šljunka ili kamenčića na dno posude. Kako raste njena loza, može se penjati uz ogradu, kolce, šibe i sl.

U posudama se mogu uzgajati razne vrste graha

Egipatski ili indijski grah (Lablab purpureus) je brzorastuća jednogodišnja penjačica. Nakon ljubičastih cvjetova dospijevaju jestive mahune i zrna. Potrebno ga je saditi uz potpornje poput stupova, ograda, mreža i sl. gdje će se moći penjati. Iako dobro podnosi sušu, za vrijeme visokih temperatura prestaje cvasti pa ga je potrebno redovno zalijevati.

Kako posijati i uzgajati grah

U loncima se može uzgajati i punocvjetni grah (Phaseolus coccineus) koji se često koristi kao dekorativna biljka zbog svojih lijepih cvjetova iako daje i jestivo lišće, mahune i zrno. Voli puno vode i sunca, a najbolje raste u blagim klimama bez ekstremnih vrućina ili hladnoće. Njegovoj lozi potrebno je osigurati dovoljno visoku i čvrstu potporu.

Meksički krastavac i grašak zahtijevaju redovno zalijevanje

Meksički krastavac (Sechium edule) je biljka iz prodice tikvenjača koja uglavnom uspijeva na toplim i sunčanim područjima gdje raste i nosi plodove tijekom cijele godine kao višegodišnja biljka, a kod nas zbog hladnih zima uspijeva kao jednogodišnja. Zbog toga je dobra ideja saditi ih u posude jer se mogu unijeti unutra kada padne temperatura. Treba redovno zalijevanje, ali ne preobilno. Sadi se u šire posude, a može narasti i do 2 m visine.

Osim meksičkog, za vertikalni uzgoj u posudama odličan je i običan krastavac - kornišon ili salatar. 

Grašak (Pissum sativum) je jedno od najboljih povrtnica za uzgoj u loncima. Raste brzo i ne zahtijeva previše brige. Za razliku od ostalih vrsta on dobro podnosi i sjenu. Važno ga je redovno zalijevati i osigurati mu dobar supstrat i drenažu. Budući da dobro podnosi i hladnoću može se sijati ranije. Visokim sortama treba osigurati potporanj.

Cvijet čiji su listovi i cvjetovi jestivi

Dragoljub (Tropaeolum majus) nije samo biljka koja zbog svojih zagasito narančastih cvjetova izgleda efektno već je i jestiv. Osjetljiv je na hladnoću i voli sunčane položaje sa što manje sjene, a može se sijati oko voćaka i drugih većih biljaka. Posebno se dobro slaže uz rajčicu. Koristan je stanar u vrtovima jer odbija lisne uši, a ne vole ga ni mravi, puževi, miševi, gusjenice...

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Najvažnije je što su mu i cvjetovi i listovi jestivi, a imaju ukusan i pikantan okus. Listovi su bolji kada su mlađi, a izvor su vitamina C i željeza. Jedu se svježi kao salata, a cvjetni pupovi i nezreli plodovi mogu se konzervirati u octu. Postoje visoke vrste koje mogu narasti i do 2 m, pa im je potrebno osigurati viticu za penjanje.


Tagovi

Povrće Cvijeće Vertikalni uzgoj Uzgoj u loncima Uzgoj u posudama


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]