Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtni alat
  • 28.03.2021. 12:00

Vile za prozračivanje štede leđa i čuvaju bioraznolikost tla

Možda mislite kako je vaš doprinos degradiranju tla zanemariv ako imate maleni vrt i obrađujete ga motikom ili štihačom, no svaka promjena pa i vaša je značajna.

Foto: Ines Pašić
  • 6.220
  • 543
  • 2

Kod ručne obrade zbijenog tla gotovo svi vrtlari posežu za ašovom štihačom ili motikom, a da pri tom nisu ni svjesni kako prekopavanjem i okretanjem zemlje narušavaju fini balans kojega čine mikroorganizmi, mikorizne gljive, protozoe, nematode, gujavice i drugi nama nevidljivi, a iznimno bitni sudionici izgradnje humusno površinskog sloja.

Kratkoročno loš učinak prekopavanja ne vidimo, sve dok tlo nakon par godina ne počne vidljivo pokazivati kako kišnica ne prodire u dublje slojeve već se zadržava na površini, broj gujavica se drastično smanjio i zbijenost tla se dodatno povećala, a kulture koje uzgajamo uglavnom zbog nedostatka mikronutrijenata (posebno fosfora, bakra i cinka) kojima bilje opskrbljuju mikorizne gljive postanu sklone bolestima i slabije napreduju.

Alternativa obrade kojom će svi profitirati

Alat kojim tlo dubinski prekopavamo i čuvamo gornju humusnu strukturu popularan je u permakulturi i poznat je pod nazivom "broadfork" ili široke vile za prozračivanje. Alat je izumio Francuz André Grelin 1963. godine, nazvao ga je "grelinette" i od tada je njegov izum doživio puno inačica. Posebno je njegova upotreba raširena u Americi, a kod nas tek u zadnjih nekoliko godinama primjena ovog alata stječe sve veći broj poklonika.

Prozračivanjem bez preokretanja stvaramo rahlo tlo, korijenski sustav biljaka neće rasti plitko i u širinu, već u dubinu. Prednost je što je zasađenim kulturama dostupno više mikro i makro elementa iz tla, omogućen je gušći raspored sadnje s tim da se zbog zasjene lisne mase posađenih biljaka stvara prirodna zasjena/malč na samoj površini.

Ovaj alat primarno ima najbolje učinke kod kultura kao što je korjenasto povrće te ono koje traži duboku obradu.

Jedna od najvećih prednosti vila za prozračivanje je ergonomski oblikovan alat. Za razliku od motike i ašova štihače niste niti u jednom trenutku zgrbljeni i pognuti, ne trošite puno svoje fizičke snage, a boli u leđima i zamora koji se na kraju posla uglavnom osjeća - nema. Obje ruke su jednako opterećene prilikom rada, a ne kao kod motika i ašova gdje je ono samo na jednoj strani tijela.

Kako vile izgledaju?

Vile za prozračivanje najviše podsjećaju na one za sijeno, no tu svaka sličnost prestaje.

Sastoje se od dva dijela: drvenih ručki i metalnih vila u obliku slova U na kojem se nalazi od 3 do 5 zubaca. Za izradu ručki koristi se tvrdo drvo, no kako bi se težina samog alata smanjila, neki proizvođači koriste i meko drvo. U tom je slučaju njihova trajnost smanjena, ali je manipulacija lakša. Njihova dužina je između 100 i 110 cm. 

Dimenzije i samim tim broj zubaca ovisi o radnoj  širini, a dijeli ih u tri kategorije: 21 cm (3 zupca), 40 cm (4 zupca) i 65 cm (5 zubaca). Dužina zubaca je oko 25cm. Kod nas možete naći one koju su prilagođene gredicama širine oko 75cm.

Izrađene su od čelika (konstrukcijskog čelika, ugljičnih čelika visoke čvrstoće koji su kovani ili specijalni čelici kao što je Hardox), zaštićene su bojom ili pocinčane.

Izvorne vile za prozračivanje imaju zupce kružnog promjera, no mana im je što se u zbijenim glinastim i tlima gdje ima dosta kamena, najčešće saviju prilikom upotrebe. Pri kupnji alata obratite pažnju na samu konstrukciju zubaca kako bi bile prilagođene vašoj vrsti zemljišta.

Kako se njima koristi?

Vile treba zabiti u tlo (što je ono zbijenije, zupci će pliće prodrijeti), stati na horizontalnu prečku i svojom ih težinom potisnuti što dublje. Pri tom se pridržavajte za vertikalne ručke (nap. a., svakako pogledajte galeriju fotografija ispod članka).

Nakon toga silazite s horizontalne prečke, napravite korak-dva unazad, ručke povlačite prema tlu unazad, dok će se zupci pomaknuti prema gore i tako ste napravili prvi korak za prozračivanje buduće gredice. Zupci kod ovog postupka pri povlačenju prema zemlji ne trebaju iz nje izaći, niti ih protresate zajedno sa zemljom koju prozračujete, nego ih samo lagano povlačite van i ponavljate cijeli postupak, krećući se unazad (kako prozračenu zemlju ne bi ponovo zbili).

Ako prvi put pristupate obradi zemljišta koje godinama nije bilo obrađivano, morat ćete osim prozračivanja i formiranja gredica dodati organsku tvar kako biste poboljšali njenu kvalitetu (regulacija Ph, poboljšanje strukture tla i gnojidba-povećanje plodnosti).

Obje ruke su jednako opterećene prilikom rada

Treba izbjegavati prozračivanje nakon dugog sušnog perioda, jer će vam nakon toga usitnjavanje gornjeg sloja gredice biti mukotrpno. Odaberite prozračivanje i pripremu gredice 2-3 dana nakon intenzivnijih padalina kako bi gredica bila optimalno pripremljena za sadnju. Obavezno je malčirate sjenom ili slamon kako bi gujavicama osigurali hranu, sačuvali vlažnost tla i spriječili pojavu pokorice na površini. 

Negativne strane alata

Uz sve sve njegove pozitivne strane ima i par negativnih, no one su zanemarive ako znate što se njegovom upotrebom dobili. Prva je ako je konstrukcija alata napravljena tako da je pretežak za vašu konstituciju, jer on ipak mora biti robustan kako bi mogli na njega stati svojoj težinom i potisnuti zupce vila u zemlju. Drugo je to što ih ne možete staviti na rame i prošetati par kilometara do svoje zemlje, kao što to rade seljaci u brdskom području naše zemlje. I to je više manje sve.

Kupiti ili napraviti sami?

U Hrvatskoj postoji nekoliko proizvođača, a jedan od onih čije vile i sama koristim je Bruno Motik koji alate proizvodi u svojoj tvrtki GreenTools Tech. No osim što ih prodaje, nudi na svojim stranicama opciju besplatnog preuzimanja nacrta za samostalnu izradu. (nap.a. naravno, za nekomercijalnu upotrebu). Ove su prilagođene teškim, glinenim tlima. A kako sam autor kaže, pokazale su se odlične i u Dalmaciji gdje je ono pomiješano s kamenom.

Upotreba na velikim površinama

Jean-Martin Fortier komercijalni eko povrtlar iz Kanade prilikom posjete Hrvatskoj 2018. godine održao je predavanje o profitabilnom uzgoju povrća na manjim imanjima i predstavio brojne alate, a jedan od njih bile su i široke vile za prozračivanje tla čiji je veliki pobornik pa ne čudi kako je po njima nazvao svoje imanje, Les Jardins de la Grelinette, veličine od oko 8.000m2 gdje za 2 sata ovim alatom obradi 16 gredica duljine od 30 metara.

Gubitak plodnosti

Prema izvještaju UN organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i studije iz 2015. godine, procjenjuje se kako širom svijeta godišnje od erozije gubimo od 25 do 40 milijardi tona površinskog sloja tla, uglavnom uzrokovana dubinskoj obradi i intenzivnom uzgoju usjeva. 

Možda mislite kako je vaš doprinos degradiranju tla zanemariv ako imate maleni vrt i obrađujete ga motikom ili štihačom, no svaka promjena pa čak i vaša je značajna. Posebno će vam biti zahvalne buduće generacije, vaša djeca i/ili unuci, što im ostavljate u nasljeđe vrt, a ne pustinju.

Primjer prozračivanja pogledajte u ovom videu: 


Fotoprilog


Tagovi

Bioraznolikost Vrtni alat Povrće Radovi Vrt Permakultura Broadfork Prozračivanje tla


Autorica

Ines Pašić

Više [+]

Diplomirana produkt dizajnerica, botaničarka hobistica i vanjska suradnica na izradi Flora Croatica Database. Vrtlarica divljih biljaka i pasionirana ljubiteljica fenofaza.