Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna zimnica
  • 10.07.2022. 15:00

Voće u rumu i voćna turšija - zimnica po starinskom receptu

Okusi voća i tokom zime, a recepti su jednostavni.

Foto: Depositphotos/lakshmi-777.yandex.ru
  • 329
  • 53
  • 0

Konzervisanje voća u domaćinstvu ima svoje prednosti. Znate kakve plodove ste koristili, kako je tekao postupak pripreme i možete ga prilagoditi svom okusu i potrebama.

Osim sokova, džemova, marmelada i likera od raznih vrsta možemo napraviti voće u rumu po tradicionalnom receptu. Ovako pripremljeno se koristi za spremanje kolača, pudinga, sladoleda, za palačinke, prelive, voćne kreme. Od divljeg voća i šumskih plodova pravi se izvanredna turšija.

Voće u rumu ili Rumtopf

Ovakav način čuvanja voća za zimu je nekada bio veoma popularan. Tajna je u kombinaciji šećera i ruma. Može da se priprema od početka dospijevanja jagoda i sve do kasne jeseni kada se beru poslednji voćni plodovi.

Za pripremu će vam biti neophodan keramički ćup ili lonac, a možete koristiti i staklenu teglu koju obložite papirom ili aluminijskom folijom i koja ima poklopac. Posuda se čuva na tamnom i prohladnom mjestu. Bitno je da sadržaj ne bude osvjetljen, odnosno u kontaktu sa Suncem. Rum treba da bude 60 do 80 postotni.

Može da se priprema samo od jedne vrste voća, ali je okus bogatiji i proizvod ukusniji što je više različitih voćnih vrsta. Priprema se odvija po fazama kako voće dozrijeva. Sitniji plodovi i voće se operu i prosuše, da nema vode na njihovoj površini. Krupnijim plodovima se uklanjaju koštice, guli kora, sijeku se na komade.

Može se koristiti i samo jedna vrsta voća (Foto: Depositphotos/ddsign_stock)

Sam postupak pripreme se odvija tako da se u posudu stavi red odabranog i pripremljenog voća koje se pospe šećerom i prekrije rumom za dva prsta iznad površine voća. Orijetaciona količina voća, šećera i ruma je na 30 dkg voća dodaje se 10 dkg šećera i 2 dl ruma.

Koriste se jagode, maline, kupine, marelice, trešnje, višnje, kruške, šljive, dunje, grožđe. Za bolji okus možemo dodati malo svježeg ananasa. Jabuke treba izbjegavati, jer mogu potaknuti proces fermentacije i pojavu pjene. Ako se desi da počne proces fermentcije i stvara se pjena potrebno je na 3 l sadržaja dodati do 0,3 dl ruma. U ovom slučaju alkohol će zaustaviti vrenje.

Voće u rumu će biti spremno za konzumaciju tri nedelje od stavljanja posljednjeg reda voća, a najbolje je kada duže stoji, do Nove godine.

Ljekovita turšija

Ranije je turšija, čoka ili šira od voća bila izuzetno cijenjena zbog svoje ljekovitosti. Najbolja je od šumskih plodova i divljeg voća, a može i od pitomog voća koje nije tretirano pesticidima.

Najčešće se pravi od divlje jabuke i kruške, drenjine, kleke, šipka, gloga, trnjine, borovnice i drugih plodova.

Turšija od takiša - zimnica koja izumire

Potrebno je očistiti i oprati 4 kg voća koje stavimo u bure i prelijemo s 10 l vode. Prekrije se krpom ili poklopcem koji bure ne zatvara u potpunosti. To je neophodno kako bi tokom fermentacije izašli gasovi. Proces traje oko mjesec dana na sobnoj temperaturi, a zatim se čuva u hladnijoj prostoriji. Ako želite ubrzati fermentaciju dodaje se manja količina smeđeg šećera ili meda.

Proces traje oko dvije sedmice, ali nema tako intenzivan okus, aromu i ima manji sadržaj ljekovitih materija. Koliko tečnosti potrošite toliko možete dodati, ali će tokom vremena turšija biti blaža. Najjači okus ima prva tečnost koju pijemo poslije završenog proces vrenja, a ona je i najzdravija.


Tagovi

Konzervisanje voća Voće u rumu Voćna turšija Čoka Šira Priprema voća Zimnica Tradicionalni recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas