Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Pegaz
  • 10.08.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Vrijedna suradnja: mladi beru voće, korisnici Doma za odrasle pravit će džem

Udruga Pegaz održava lijepi voćnjak s preko 30 različitih, rodnih voćnih sorti koje se ne tretiraju kemijskim preparatima. Korisnici Doma, pak, na svojim će kulinarskim radionicama izrađivati domaći džem i pekmez upravo od tog voća!

Foto: Udruga Pegaz
  • 736
  • 310
  • 0

Krajem srpnja 2019. godine prostor Udruge Pegaz posjetili su djelatnici Doma za odrasle osobe Turnić iz Rijeke kako bi sudjelovali u berbi voća koje će iskoristiti za kulinarske radionice svojih korisnika. Udruga je već organizirala nekoliko volonterskih akcija branja i sakupljanja voća te korištenja istog za pomoć potrebitima. Na njihovom prostoru nalazi se i staklenik za terapijsko vrtlarenje i uzgoj ekološko uzgojenog povrća.

Na kulinarskim radionicama potrebiti će izrađivati vlastiti džem i pekmez

Interes za korištenje voća iskazao je Dom za odrasle osobe Turnić, jedina ustanova u Primorsko-goranskoj županiji koja skrbi o odraslim osobama s teškoćama mentalnog zdravlja.

"Zajedničkom inicijativom Udruge Pegaz i Doma Turnić pokrenuta je suradnja u kojoj će korisnici Doma na svojim kulinarskim radionicama izrađivati domaći džem i pekmez koristeći voće iz voćnjaka Udruge“, doznajemo od Nikoline Stojnović iz Pegaza. 

Bogati voćnjak Udruge Pegaz

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz, osnovana je 2001. godine i pruža usluge terapija i aktivnosti pomoću životinja, u prirodi. Svoje aktivnosti provode na prostoru veličine 15.000 m2, u vlasništvu Grada Rijeke udaljenog svega 5 km od samog centra grada, na lokaciji Orehovica – Draška dolina. Uz terapijsko-rekreativni program usmjeren na različite ciljne skupine, Udruga održava i lijepi voćnjak s preko 30 različitih, rodnih voćnih sorti koje se ne tretiraju kemijskim preparatima, tako da se kod njih mogu naći jabuke, kruške, šljive, marelice, dunje, smokve i trešnje.

Planiraju daljnju suradnju te uključivanje korisnika Doma u volonterske aktivnosti

U okviru rada Doma Turnić pruža se usluga smještaja odraslim osobama s teškoćama mentalnog zdravlja kojima nije potrebno liječenje u bolnici, no nužna im je skrb i njega za svakodnevni život. Osim smještaja, Dom Turnić nudi i uslugu boravka za navedene osobe koje nemaju potrebu za dugotrajnim smještajem u ustanovi, no trebaju pomoć i podršku oko socijalizacije, razvoja vještina važnih za svakodnevni život, brige za vlastito zdravlje i sl. Također, Dom nudi i uslugu psihosocijalne rehabilitacije i organiziranog stanovanja u okviru koje se korisnici smještaju u stanove u zajednici uz organiziranu stalnu ili povremenu podršku stručnog osoblja oko osnovnih životnih potreba.

Iz Udruge i Doma napominju kako je ovo tek prva akcija ove vrste te se planira više organiziranih berbi voća za potrebe Doma, a u planu je i uključivanje korisnika Doma u inkluzivne volonterske aktivnosti na prostoru Udruge Pegaz.


Fotoprilog


Tagovi

Berba voća Džem Pekmez Dom za odrasle osobe Turnić Udruga Pegaz


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.