Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće u vrtu
  • 12.01.2020. 07:30

Zašto i koje cvijeće koristiti u povrtnjaku?

Osim što vrtu daje živost, cvijeće privlači korisne kukce, smanjuje pojavu štetnika i poboljšava biološku raznolikost tla.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 15.117
  • 1.115
  • 2

Cvijeće u vrtu je vrlo poželjno jer osim što mu daje ljepotu može biti i od koristi tako što će odvratiti štetnike i privući korisne kukce poput oprašivača. Povrtnjak je lijepo mjesto za sadnju, čak i onih vrsta koje su namijenjene rezanju.

Zašto koristiti cvijeće u povrtnjaku?

U permakulturnom vrtu ovakva praksa integrira različite aspekte kako bi cjelokupni ekosustav bio biološki raznolikiji i učinkovitiji. Ova integracija povećava vjerojatnost da će u vrtu biti više korisnih kukaca, a manje štetnika i na taj način održati njegovu ravnotežu.

Cvijeće također pomaže spriječiti eroziju tla, a nakon što im korijen odumre, osigurava hranu ostalim biljkama. 

Osam novogodišnjih odluka jednog vrtlara

Koje cvijeće  koristiti?

U vrtu se obično koristi jednogodišnje cvijeće, iako se većina njih osjemeni samo, svake se godine mogu ponovno posijati.

Redovi cvijeća se mogu izmjenjivati s redovima povrća ili se sijati svakih par redaka. Sjeme cvjetova se sije u proljeće kada i ostatak vrta. Cvijeće koje se koristi na ovakav način se još smatra i živim malčem, navodi tenthacrefarm.

Način na koji ćete izmjenjivati cvijeće i povrće ovisi o veličini vrta i gredica, odabiru kultura te vrsti koju želite imati. Ono na što je bitno obratiti pozornost su visina cvijeća i povrća kako bi oboje imali dovoljno sunca i svjetlosti.

Iako postoje mnoge vrste cvijeća koje se mogu saditi u vrt neke od poželjnih vrsta su:

Neven (Calendula officinalis)

Ova jednogodišnja biljka ima vesele žuto do narančaste cvjetove s cvatom poput tratinčice, a može narasti do 30 cm. Sadrži ljepljiv sok koji zarobljava štetnike poput lisnih uši i bijelih muha i čuva obližnje usjeve od njihovog napada, a osim toga privlači mnoge vrste oprašivača i korisne kukce poput bubamara, leptira i zlatooka koje mogu biti i parazitske prema nekim vrstama štetnika. Ovaj cvijet se može uzgajati i kao pokrovni usjev zimi kako bi spriječio eroziju tla.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica)

Ima duboki korijen pa se može sijati u glinastom tlu jer ga omekšava, a njegovi svjetlo žuti cvjetovi se zatvaraju noću i kada pada kiša. Njegovo lišće izgleda poput čipke i omiljeno je korisnim kukcima, a biljka naraste do oko 25 cm.

Prava kamilica (Matricaria chamomilla)

Ona privlači oprašivače i korisne insekte. Ima duboko korijenje bogato hranjivim tvarima koje kada trune gnoji tlo. Također, lijepo miriše pa ćete u vrtu osjetiti njezin intenzivan miris dok cvijet možete brati za čaj. 

Korijandar (Coriandrum sativum)

Bez obzira jedete li ga ili ne, on ipak može biti korisna biljka u vrtu jer će njegov snažan miris odbiti štetnike. Pripada porodici štitarke poput mrkve pa mu korijenje seže duboko u tlo, a čipkasto lišće privlači velik boj korisnih kukaca. Korijandar naraste i do 2 m visine pa se isprva čini kao loša ideja zbog zasjenjivanja ostalih biljaka u vrtu, no ipak njegov uspravan rast omogućava sunčevoj svjetlosti da prođe do ostalih kultura.

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Jednogodišnja je biljka koja ispuštajući snažan miris odbija štetnike, a njegov gust i nizak rast ga čini izvrsnim jer prekriva tlo viših kultura. Upečatljivi cvjetovi i listovi dragoljuba su jestivi. Odlično se slaže sa rajčicom. 

Dragoljub - izvor vitamina C u svakom vrtu

Primorska češljika (Lobularia maritima)

Nisko rastuća biljka ugodnog mirisa, često se sadi na rubovima gredica. Iako postoje mnoge boje ove biljke, bijeli cvjetovi privlače najkorisnije insekte. Učinkovita je kao živi malč, a njeno korijenje spriječava eroziju tla.

Kadifica (Tagetes sp.)

Jednogodišnja je biljna vrsta koja cvjeta veći dio godine, a ima intezivan miris kojim tjera štetnike, ali i nematode iz tla. Preporuča ih se saditi posvuda u vrtu, a naročito uz biljke porodice pomoćnica poput rajčice, krumpira i paprike. Najviše vole osunčane gredice, a podnose i polusjenu.

5 vrsta cvijeća koje privlači korisne kukce u vaš vrt

Što učiniti na kraju vrtne sezone sa cvijećem?

Kada se sezona privede kraju, možete poboljšati ekologiju svog vrta tako da korijenje cvjetnih biljaka ne uklonite. Nakon što sve počistite, umjesto da uklanjate cijele biljke, odsjecite ih u podnožju. Korijenje ostavljeno netaknuto trunut će i na taj način hraniti tlo.

Iako bi sljedećeg proljeće mogli naići na stari korijen, jednostavno nove biljke posijte sa strane da izbjegnete postojeći korijen u tlu. Posijan redak se možda neče činiti najravniji, ali biljke posijane neposredno pored starog korijena dobit će hranu od njega. Također, cvijeće možete isjeckati i baciti na neko mjesto kako bi djelovalo kao malč.


Tagovi

Cvijeće Vrt Povrtnjak Povrće Dobri susjedi Korisni kukci Bioraznolikost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]